- Ostatnio otworzyliśmy puby w Mrągowie, Łańcucie, Darłowie, Olkuszu i Głubczycach. W przyszłym roku planujemy poszerzyć sieć o kilkanaście nowych miejsc - deklaruje Michał Kisielewicz, kierownik ds. rozwoju lokali wizerunkowych w Grupie Żywiec.
Dotychczasowe założenia dotyczące rozwoju firmy są realizowane bez przeszkód, chociaż daje się odczuć skutki dekoniunktury w branży gastronomicznej. Taka tendencja na rynku wymusi na pewno zamknięcie części lokali, ale także poprawę jakości usług.
- Utrzymają się ci, którzy trafią w oczekiwania konsumentów i będą dysponować dużym potencjałem marketingowym. Dlatego już wkrótce goście naszych piwiarni zapoznają się z nową ofertą kulinarną - zapowiada Kisielewicz.
Patron i pomysłodawca sieci pubów - Grupa Żywiec - to drugi, po Kompanii Piwowarskiej, producent piwa w Polsce. Skupia marki takie, jak: Heineken, Żywiec, Tatra, Desperados i Warka. Od 2005 r. rozwija również sieć franczyzowych pubów tematycznych.
Kandydaci na franczyzobiorcę piwiarni Warka powinni w pierwszej fazie zgłosić do weryfikacji potencjalny lokal. Premiowane są miejsca w centrach miast lub obszarach o dużej popularności usług gastronomicznych.
- Ze względu na gwarantowaną wyłączność terytorialną, szczególnie pożądani są franczyzobiorcy z miast, w których nas jeszcze nie ma - tłumaczy Kisielewicz.
Wejściowa kwota inwestycji, to 150 - 500 tys. zł. Nie przewidziano opłaty wstępnej i marketingowej, a składka bieżąca, to 1 tys. zł miesięcznie. Punkt zaczyna być rentowny od razu lub w ciągu kilku miesięcy. Zależy to w dużym stopniu od lokalizacji i sezonu. Optymalny poziom dochodowości uzyskiwany jest w drugim, trzecim roku działalności.
(mip)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali