Sfinks ugłaskał wierzycieli
- Podpisanie ostatecznego porozumienia z bankami to bardzo dobra wiadomość dla Sfinksa. Temu celowi była podporządkowana większość działań w ciągu ostatniego półtora roku i cieszę się, że nasze wysiłki zakończyły się sukcesem – mówi prezes Sfinksa, Sylwester Cacek.
Zgodnie z umową, Raiffeisen Bank Polska umorzy spółce 35 proc. długu. Pozostali wierzyciele – PKO BP i ING Bank Śląski zgodzili się, by przez kolejne trzy lata Sfinks spłacał tylko odsetki od kredytów, a pożyczony kapitał oddał do końca września 2019, czyli w ciągu kolejnych pięciu lat. Część zadłużenia może również zostać zamieniona na akcje spółki.
- Dzięki odroczeniu spłaty rat kapitałowych Sfinks będzie mógł w ciągu najbliższych trzech lat dysponować większymi środkami na rozwój – mówi Cacek.
Sylwester Cacek, który udziały w gastronomicznej spółce kupił w 2009 roku, ma ambitne plany w stosunku do rozwijanych przez Sfinksa marek Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło. Dwa pierwsze od niedawna są wprowadzane w formacie express, bez obsługi kelnerskiej. Trzeci, wbrew wcześniejszym spekulacjom, nie zostanie sprzedany. Ostatecznie zarząd Sfinksa zdecydował też, że nie sprzeda trzeciego ze swoich konceptów – Chłopskiego Jadła.
- Rozpoczęliśmy prace nad „odświeżeniem” marki Chłopskie Jadło. Również i ją chcemy rozwijać we franczyzie. Zamierzamy też skierować jej ofertę do nieco młodszych klientów, niż dotychczas. Będą to osoby w wieku 25-35 lat. Nad Wisłą polska kuchnia wciąż cieszy ogromną popularnością, toteż nie chcemy rezygnować z tego konceptu. Chociaż przyznam, że w menu Chłopskiego Jadła pojawiły się też steki – mówi Sylwester Cacek.
Pytany o to, jak ocenia postępy w procesie wyprowadzania Sfinksa na prostą, Cacek nie krył zadowolenia z osiągnięć swojej ekipy.
- Pochwalę siebie i zarząd. Po raz pierwszy w historii ta spółka stoi na skale, a nie na piasku. Kładziemy duży nacisk na franczyzę i działania marketingowę, restrukturyzujemy zadłużenie. Te działania już przynoszą efekty – stwierdził. - Wcześniej chwaliłem za sposób zarządzania poprzedniego właściciela, Amrest. Jednak dopiero niedawno zdałem sobie sprawę z niedociągnięć, które teraz udało się wyeliminować. Proszę wyobrazić sobie, że Sfinks aż do czerwca ubiegłego roku miał zewnętrzną księgowość. To niespotykana sytuacja, jak na spółkę od tak dawna notowaną na giełdzie papierów wartościowych.
Pierwsze półrocze 2011 roku przyniosło znaczną poprawę wyników finansowych Sfinksa. W ujęciu rok do roku sprzedaż wzrosła o 11 proc. do 83,5 mln zł, a wynik netto poprawił się o 8 mln zł. Spółka ma zatem do odrobienia jeszcze 8,1 mln zł straty. Cacek przyznał jednak, że choć wyniki uległy poprawie, to przed władzami Sfinksa stoją kolejne wyzwania.
- Cały czas renegocjujemy czynsze w galeriach handlowych, które zostały podwyższone w czasie kryzysu, kiedy Sfinks otarł się o upadłość. Najtrudniejszy okres mamy już za sobą – przekonuje Sylwester Cacek.
Sfinks zarządza obecnie 115 restauracjami, w tym siecią 97 restauracji Sphinx, 9 placówkami Chłopskie Jadło i 9 punktami WOOK. Inwestorzy giełdowi z zadowoleniem przyjęli informację o porozumieniu z bankami. Po jej podaniu kurs akcji spółki zwyżkował momentami o blisko 20 proc.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali