O biznesie i sporcie przy piwie
Arkadiusz Litwinicki, partner Piwiarni Warki rok temu przejął lokal od poprzedniego franczyzobiorcy, który zmuszony był zarządzać pubem na odległość. Litwinicki już wcześniej miał doświadczenie w branży gastronomicznej – pracował jako kelner, barman, menedżer. Swój lokal otworzył kilka lat temu na Wilczej, piętro nad przejętą Warką. Na trzy tygodnie przed Mistrzostwami Europy w piłce nożnej kończy remont polegający na połączeniu obu lokali.
- Dzięki temu w pubie na obu poziomach może przebywać 180 gości. Do tego dochodzi jeszcze 40 miejsc w ogródku. Do dyspozycji gości jest 18 ekranów telewizyjnych – mówi francyzobiorca ze stolicy.
W okresie EURO 2012 Litwinicki planuje zatrudnić dodatkowy personel. Spodziewanych jest wielu kibiców futbolu, dlatego lokal przez cały czerwiec spodziewa się tłumów. Nie zmieni tego nawet fakt, że kilkaset metrów dalej – przed Pałacem Kultury, powstanie największa w Polsce strefa fanów, która zgromadzi nawet 100 tys. kibiców. Życie w pubie kręci się wokół imprez sportowych.
- Na stronie internetowej oraz profilu facebookowym z tygodniowym wyprzedzeniem pokazujemy jakie imprezy będzie można obejrzeć w barze. Na większe wydarzenia trzeba robić rezerwacje - dodaje Arkadiusz Litwinicki.
Warunkiem przystąpienia do sieci franczyzowej Piwiarni Warki jest posiadanie lokalu własnego lub wynajmowanego o pow. 150-250 m2 w miejscowości przekraczającej 30 tys. mieszkańców, w reprezentacyjnej części miasta. Kapitał na adaptację i zatowarowanie lokalu oscyluje w granicach 120-450 tys. zł. Franczyzodawca zapewnia swoim partnerom wystrój wnętrza z elementami nawiązującymi do tradycyjnego browaru. Franczyzobiorcy mogą za pośrednictwem internetowego sklepu Piwiarni Warki zaopatrzyć się w ubrania dla pracowników i szkło.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali