Warszawa jak Rzym
Restauracje Trattoria Rucola powstają od początku 2010 roku. Pierwsza z nich została otwarta na warszawskiej Saskiej Kępie, kolejna na Starówce. We wrześniu z kolei ruszył punkt w centrum miasta. Właściciel sieci zapowiada kolejne otwarcia, m.in. w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Trójmieście, a partnerów ma pozyskiwać dzięki opracowanej ofercie franczyzowej. Klienci Trattorii Rucola mogą znaleźć w menu włoskie dania, w tym makarony, pizze, steki z polędwicy, mule, sałatki i desery. Ostatnio otwarta restauracja jest największa z działających dotychczas. W głównej sali znajduje się również antresola dla 50 osób oraz miejsce zabaw z drewnianymi domkami dla maluchów i starszych dzieci. Menedżer restauracji jest w trakcie pozyskiwania licencji umożliwiającej prowadzenie sprzedaży alkoholu.
- Podczas projektowania naszego kolejnego lokalu skupiliśmy się na zaplanowaniu przestronnego wnętrza, w którym możemy stworzyć komfortowe miejsce dla wszystkich, przede wszystkim dla rodziców i ich pociech, dla których specjalnie stworzyliśmy dużą przestrzeń. Wnętrze oraz zamknięty ogródek pozwalają nam także na organizację bankietów i imprez firmowych – mówi Karol Komorowski, współwłaściciel restauracji.
Wymagania wobec franczyzobiorców dotyczą przede wszystkim znalezienia odpowiedniego lokalu o powierzchni minimum 100 m2. Właściciel licencji chce się podzielić ze swoimi partnerami know-how, w skład którego wchodzi menu, kontakty do dostawców, technologów i wykonawców, pomoc w aranżacji lokalu oraz doborze pracowników. Franczyzodawca przygotuje również biznes plan dla nowo otwartej restauracji.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali