Gorąca zachęta, chłodny biznes
- Jako franczyzdawca sieci Gotti nie obiecujemy franczyzobiorcom „gruszek na wierzbie”. Mamy w Polsce kryzys, a doniesienia analityków finansowych zwiastują, że najgorzej ma być w 2013 roku. Dlatego wychodzimy naprzeciw naszym partnerom, którzy nie mają finansów na inwestycję oferując im wynajem maszyny do produkcji lodów – zapowiada Przemysław Poleszuk, właściciel sieci Lody Gotti.
Do tej pory franczyzobiorcy, by rozpocząć działalność, musieli za 40 tys. zł zakupić maszynę do wyrobu lodów. Wynajem jest nieporównywalnie tańszy, bo kosztuje 2 tys. zł miesięcznie.
- Maszynę można wynająć na okres 5-6 miesięcy a potem zwrócić, gdyby ktoś jednak zdecydował się na jej zakup to koszty wynajmu są odliczane od całkowitego kosztu zakupu danej maszyny – mówi Poleszuk.
Właściciel sieci liczy, że dzięki temu uda mu się powiększyć ją o 30 nowych placówek. W tym celu zamierza położyć nacisk na marketing. Punkty Lody Gotti mają zawitać do dużych miast, na celowniku znalazły się m.in. Warszawa, Kraków, Gdańsk, Wrocław, Poznań.
- Nasze badania rynku lodów potwierdzają, że największy rynek konsumpcyjny to właśnie miasta powyżej 200 tys. mieszkańców – twierdzi właściciel marki.
Obecnie w sieci działa 12 placówek franczyzowych i cztery własne. Ostatnie otwarcia miały miejsce w Piszu, Ełku i Zambrowie. Jak podkreśla Przemysław Poleszuk, nie każdy może zostać franczyzobiorcą Gotti.
- Szukamy osób z pasją, takich jak my. Posiadamy receptę na lodowy sukces. Niestety, ten biznes przypomina trochę gotowanie. Przepis jest sprawdzony, ale to od kucharza zależy ostateczny efekt – twierdzi przedsiębiorca.
W tym roku sieć Lody Gotti po raz pierwszy zaprezentuje się na Targach Franczyza 2012, które odbędą się 19 i 20 października w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
- Chcemy przede wszystkim pokazać nową kreację Gotti i wyróżnić się na tle konkurencji. Jesteśmy firmą z pasją, w skład naszego zespołu wchodzą kreatywni, młodzi ludzie, którzy kochają to, co robią. Uczestnictwo w targach jest dla nas nowym i ekscytującym wydarzeniem – mówi Przemysław Poleszuk, właściciel sieci Lody Gotti.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali