Azja buduje od podstaw
Asia to Go serwuje chińskie potrawy w charakterystycznych białych pudełeczkach. Pierwsi w Polsce za pałeczki chwycili mieszkańcy Krakowa, gdzie lokal funkcjonuje od ponad trzech lat. Łącznie w naszym kraju działa siedem punktów Asia to Go, choć w ubiegłym roku było ich 14.
- Musieliśmy rozstać się z kilkoma franczyzobiorcami z powodu działań na szkodę naszej marki - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka Asia to Go. - Uważamy, że lepiej po prostu zrezygnować ze współpracy, niż ryzykować stratą klientów i wizerunku.
Nie oznacza to jednak, że sieć zrezygnowała z franczyzy. Wręcz przeciwnie, firma zamierza podejmować rozmowy z przedsiębiorcami zainteresowanymi współpracą oraz szykuje kampanię reklamową, odświeżone menu i nowy, mobilny koncept gastronomiczny. Konsekwencją ostatnich wydarzeń jest też to, że najważniejszym czynnikiem przy rekrutacji franczyzobiorców stała się ich rzetelność i lojalność.
Oprócz niezawodnej postawy, partner powinien posiadać także 50 tys. zł na inwestycję. Dobrze, jeśli dysponuje również lokalem o powierzchni 20-50 m2 położonym przy głównym trakcie komunikacyjnym w dużym mieście. Firma nie pobiera opłaty wstępnej, franczyzobiorca musi jednak uiszczać opłatę miesięczną, która jest uzależniona od liczby sprzedanych potraw.
- Partnerzy zakupują u nas produkty, które następnie przygotowują na specjalistycznych patelniach. Cena, sposób przyrządzania, jak i wygląd dań jest z góry określony dla całej sieci – dodaje Justyna Czekaj-Grochowska.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali