Egzotyczna kuchnia z food courtu
- Kryzys nie dotyka konceptów rozwijających się w food courtach w centrach handlowych – mówi Bartłomiej Brusikiewicz, właściciel Thai Wok. – Food courty to obecnie najbezpieczniejsze lokalizacje. Klienci uznają je za stosunkowo tanie miejsca i na ich rzecz rezygnują z wizyt w restauracjach.
Koncept Thai Wok powstał 5 lat temu i jak dotąd pojawił się czterech warszawskich galeriach handlowych. Obecnie franczyzodawca przygotowuje kolejne bary.
- W 2013 kolejne punkty własne powstaną w Warszawie na Placu Unii Lubelskiej, w Gdyni w CH Wzgórze, w Radomiu w Galerii Słonecznej i w poznańskim City Center. W przyszłości Thai Wok zawita również do Olsztyna i Lublina – mówi Brusikiewicz. – Prowadzenie punktu w Poznaniu chcielibyśmy jednak powierzyć franczyzobiorcy. Mamy już podpisaną umowę najmu lokalu, ale ze względów logistycznych jak również terminowych – realizowanie jednocześnie czterech inwestycji w tym samym czasie, chcielibyśmy znaleźć partnera, który przejąłby placówkę i poniósł koszty inwestycji.
Uruchomienie własnego punktu Thai Wok wymaga inwestycji w przedziale 300-400 tys. zł, zależnie od wielkości i stopnia przystosowania lokalu. Na starcie franczyzobiorcy ponoszą opłatę wstępną w wysokości 25 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. od miesięcznego obrotu.
Choć kuchnia azjatycka zadomowiła się w Polsce już lata temu, to franczyzodawca nie obawia się konkurencji.
- Uważam, że nie ma w Polsce konceptu, który mógłby nam zagrozić. Bardziej obawiałbym się konkurencji w postaci jakiejś zagranicznej marki, ale takich u nas brakuje – mówi Brusikiewicz.
Azjatycką kuchnię na polskim rynku oferują m.in. takie sieci, jak Noodle w Pudle, China Box, czy należący do Sfinksa Wok, a także liczne koncepty serwujące dania sushi.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali