Canappka wyżywi studentów
Jak co roku po wakacjach sieć restauracji Canappka zmienia menu w swoich lokalach. Od pierwszego września w ofercie sieci pojawią się nowe kanapki, zestawy śniadaniowe i obiadowe – w sumie 24 nowe pozycje. Z początkiem roku szkolnego w lokalach Canappki można kupić sandwicze na słodko, na ostro oraz w wersji mięsnej i wegetariańskiej.
- Zmiana menu jest związana z chęcią wprowadzania nowości na rynek w momencie kiedy wzrasta ruch, kiedy możemy od samego początku uczyć klientów nowych smaków. Jesienią znacząco wzrasta liczba klientów. Szczególnie w studenckich miastach takich jak Poznań i Wrocław, gdzie obecnie mieszczą się nasze lokale. Sezonowość w Canappce jest bardzo podobna do innych lokali gastronomicznych. Najwięcej klientów odnotowujemy w takich okresach jak miesiące wrzesień-październik oraz marzec-kwiecień. W pozostałych miesiącach bardzo duży wpływ na frekwencje w lokalach mają okresy wolne od pracy czy święta - wyjaśnia Katarzyna Adamczyk z sieci Canappka.
Biznes skoro świt
Oprócz kanapek w ofercie znajdują się także makarony. Ze względu na charakter restauracji, te zamykane są stosunkowo wcześnie. - Lokale zamykamy o 18, z wyjątkiem baru przy ul. Św. Mikołaja we Wrocławiu, gdzie ruch jest bardzo duży w godzinach wieczornych. Takie godziny są również podyktowane przez naszych gości, chcemy bowiem by mogli zaopatrywać się w śniadanie jeszcze przed wyjściem do pracy lub szkoły, dlatego lokale są otwierane już o godzinie 7 rano.
By zostać partnerem sieci trzeba dysponować lokalem o powierzchni min. 80 m2 usytuowanym w mieście liczącym powyżej 200 tys. mieszkańców. Kapitał wymagany na rozpoczęcie działalności pod szyldem sandwich baru to 150 tys. zł. Z comiesięcznych obrotów franczyzobiorca musi przeznaczyć 2 proc. na cele marketingowe oraz 4 proc. tytułem opłaty bieżącej. W zamian franczyzobiorca może liczyć na wsparcie w przygotowaniu i adaptacji lokalu, pomocny system komputerowy, bazę receptur i kontaktów do dostawców, szkolenie personelu oraz stronę internetową.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali