Sfinks wychodzi z paszczy lwa

W 2013 roku Sfinks otworzył 12 nowych restauracji.
Wtorek
11.03.2014
Sfinks zmienia strukturę sieci. Coraz więcej placówek franczyzowych jest przekształcanych w operatorskie.
 

System operatorski to taki, w którym inwestorem jest spółka (w tym przypadku franczyzodawca) i to do niej trafia wypracowany zysk. Rolą operatora jest zarządzanie przydzielonym mu lokalem - pobiera wynagrodzenie zależne od tego, jaki wypracuje obrót. Takie rozwiązanie jest wdrażane do coraz większej liczby lokali Sphinks, głównie kosztem tradycyjnej franczyzy. Nie oznacza to jednak, że spółka chce zrezygnować z udzielania licencji na biznes.

- Systemy operatorskie sprawdzają się w dużych miastach i w galeriach handlowych, gdzie zasady determinujące sukces sprzedaży są nam dobrze znane - mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinksa. - Wciąż jednak zależy nam na partnerstwie franczyzowym w mniejszych miejscowościach, gdzie nie mamy informacji o potencjale lokalnego rynku. W 2014 roku chcemy otworzyć ok. 10 nowych placówek franczyzowych.

Pomocą dla biorcy licencji będzie wyłączenie z tzw. konsolidacji, czyli szczegółowego sprawozdania finansowego. Kiedy Sfinks nie będzie ujmował w swoich wynikach restauracji franczyzowych (nie będzie ich konsolidować), to franczyzobiorcy nie będą musieli dostarczać danych księgowych w formie jak do konsolidacji, czyli nie będą musieli prowadzić pełnej księgowości. Według Sylwestra Cacka, taki zabieg może zmniejszyć koszty nawet o 4 tys. zł miesięcznie.

Sfinks to spółka po przejściach. W 2009 roku groziła jej już upadłość. Wtedy od bankructwa uratował ją właśnie Cacek, który wykupił 33 proc. udziałów, a wkrótce po tym zasiadł na fotelu prezesa. Od tego czasu w firmie rozpoczął się czas gruntowych przemian: zamykania nierentownych restauracji, zmian w menu i wystroju lokali oraz wprowadzania nowych zasad.

Jeszcze w 2011 roku strata spółki sięgała prawie 19 mln zł. W ciągu kolejnych dwóch lat Sfinks postawił duże kroki w kierunku wypracowania dodatniego skonsolidowanego wyniku, poprawiając się kolejno o 9 i 9,5 mln. Do wyjścia na plus spółce brakuje 0,5 mln. zł. Jeżeli tendencja się utrzyma, kolejny rok powinien przynieść ok. 9 mln zysku.

(ap)


Profil kobiety
Anna Pawełek
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Franczyza od McDonald’s

Hello, You are doing great job. Do you guys have any idea how to take franchise of Penn Station. Penn Station Menu is just awesome i am having great business opportunity please...

1 wypowiedzi
ostatnia 20.07.2018
Otwieramy kebab

Jeśli szukasz sprawdzonego sprzętu kuchennego, czy również innych elementów wyposażenia a nawet chemii profesjonalnej to sprawdź koniecznie GastroNet24. Pomimo ogromnego...

12 wypowiedzi
ostatnia 19.07.2018
Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

12 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

12 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

12 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Lody idą w Polskę

Świetny pomysł, mam nadzieje, że takie lody znajdą się również w http://wadowice.biz

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2018
Yerba MaTe

Cześć, mam pytanie o słynną Yerbe, czy ktoś z was pije może na forum sobie ? znalazłem fajny sklep https://ymt24.pl/ w którym mają wszystko co potrzebne do Yerba MaTe...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.07.2018
Bar z kanapkami

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2018