Sakana szykuje nową franczyzę

Spółka Sakana zarządza siecią Sakana Sushi Bar. Otwarcie restauracji pod tym szyldem wymaga inwestycji w wysokości co najmniej 250 tys. zł. Czy nowy koncept spółki będzie równie wymagający finansowo?
Środa
12.03.2014
Właściciel barów sushi znów zainwestuje w branży gastronomicznej. Spółka odgrzewa projekt winobarów?
 

Notowana na giełdzie New Connect spółka Sakana prowadzi sieć pod szyldem Sakana Sushi Bur. Koncept tworzy łącznie siedem franczyzowych i własnych lokali w Warszawie, Poznaniu, Katowicach, Wrocławiu i Krakowie. Teraz do franczyzowego portfolio Sakany ma dołączyć nowa marka.

Zarząd nie zdradził, jakiego rodzaju koncept szykuje dla klientów. Wiadomo natomiast, że jest to kolejny projekt z branży gastronomicznej. W jego realizacji ma pomóc niedawny zakup udziałów w spółce STM. Firma ta specjalizuje się w produkcji linii i maszyn rozlewniczych, służących do wyrobu, rozlewu i pakowania wszelkiego rodzaju napojów i innych płynów.
- Spółka STM dedykowana jest do realizacji nowego projektu gastronomicznego, którego szczegóły zostaną ujawnione wraz z otwarciem pierwszego punktu mającego charakter pilotażowy - czytamy w raporcie kwartalnym Sakany.

Sakana podaje, że do uruchomienia nowego biznesu będzie starała się pozyskać dofinansowanie z funduszy unijnych (choć ich zdobycie nie jest warunkiem, bez którego porzuci projekt). Zapowiada też, że jeśli pilotażowe placówki się sprawdzą, będzie rozwijać koncept również przy wykorzystaniu franczyzy.

Niewykluczone, że tajemnicza franczyza Sakany to w istocie powrót do projektu sieci tzw. winobarów. Pomysł miał wejść w życie jeszcze w 2009 roku, ale ostatecznie odłożono jego realizacje ze względu na słabsze wyniki finansowe spółki. Taki scenariusz jest prawdopodobny, jeśli wziąć uwagę specyfikę spółki STM, która ma pomóc w przygotowaniu pierwszych otwarć.

(gum)


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?