Udane transfery Sfinksa
Rok temu franczyzodawca Sphinxa, Chłopskiego Jadła i WOOKa liczył straty, teraz może odetchnąć z ulgą. Intensywne zmiany w spółce zaczynają przynosić rezultaty. W pierwszym kwartale Sfinks zarobił na czysto 739 tys. zł netto, poprawiając zysk brutto na sprzedaży o 30 proc.
- Nasz biznes działa coraz bardziej efektywnie. Wzrost rentowności to rezultat działań w wielu wymiarach – począwszy od oferty i jakości usług, poprzez odpowiednią politykę inwestycyjną i przekształcenia w strukturze sieci restauracji, po poprawę efektywności kosztowej na poziomie lokali i grupy. Dzięki temu dysponujemy coraz sprawniejszym mechanizmem biznesowym, co w powiązaniu z silną pozycją na rynku restauracji pozwala nam optymistycznie myśleć o przyszłości – mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Przedsiębiorca ma powody do zadowolenia. Kiedy przejmował udziały w spółce w 2009 roku, straty Sfinksa sięgały blisko 66 mln zł. Przez ostatnie lata szukał sposobu na uzdrowienie finansów firmy – renegocjując warunki spłat kredytów z bankami i zamykając nierentowne restauracje. Przyznaje, że w wydobywaniu spółki z dołka pomogły zmiany w strukturze własnościowej sieci. W ich wyniku marka Sphinx ma swoim portfelu dwa dominujące rodzaje restauracji – operatorskie i franczyzowe. W modelu operatorskim to franczyzodawca inwestuje w budowę restauracji, a jej zarządzanie powierza niezależnemu operatorowi, który otrzymuje prowizję zależną od obrotów i zysku. W przypadku punktów franczyzowych to biorca licencji ponosi koszty urządzenia lokalu i zachowuje zyski wypracowane przez biznes.
Przez ostatni rok Sphinx przekazał większość swoich restauracji operatorom (zostały mu tylko dwie). W formacie operatorskim działa ich 91, a we franczyzie – 16. Zapowiadane są też nowe otwarcia, m.in. w centrum handlowym Alfa w Białymstoku, przy podwarszawskim węźle komunikacyjnym w miejscowości Zakręt, a także w stołecznym Błękitnym Wieżowcu przy pl. Bankowym.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali