09.09.2014

Franczyzobiorca nie podołał

Los otwartych wiosną na Pomorzu restauracji Mr Hamburger jest niepewny. Mimo to franczyzodawca otwiera kolejne bary.

W lutym i marcu pochodząca ze Śląska sieć barów Mr Hamburger otworzyła dwie restauracje na Pomorzu. Franczyzobiorcą na wyłączność na tym terenie została spółka Global Investment Consulting.
- Zgodnie z umową po otwarciu pierwszej restauracji w Gdyni, spółka była zobowiązana do otwarcia czterech kolejnych lokali. Ruszył bar w Kościerzynie, ale wiemy już, że inwestorowi nie uda się uruchomić w tym roku trzech restauracji, do otwarcia których firma była zobowiązana. Możliwe, że placówki w Gdyni i Kościerzynie trafią w ręce innej firmy lub zostaną zamknięte, ponieważ spółka Global Investment Consulting ma problemy finansowe związane z inwestycjami giełdowymi – Dariusz Kozorowski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy.

placówka Mr Hamburger w Centrum Handlowym Plejada

W menu barów szybkiej obsługi Mr Hamburger znajdują się kanapki, burgery, tortille oraz kebab.

Mimo to Mr Hamburger planuje kolejne otwarcia – w Oleśnicy, Krakowie i prawdopodobnie w Poznaniu.
- Kończymy negocjacje umów najmu z trzema galeriami handlowymi – dodaje Dariusz Kozorowski.

Mr Hamburger poszukuje franczyzobiorców w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców. Optymalna powierzchnia restauracji w galerii handlowej wynosi ok. 45 m2, zaś lokalu z salą jadalną przy ulicy – 80-120 m2. Minimalna inwestycja wynosi około 105 tys. zł netto. W kwocie kosztów zawarta jest: opłata operacyjna, umeblowanie restauracji, wyposażenie w sprzęt gastronomiczny i akcesoria do prowadzenia restauracji, opłaty za projekty, komputer z oprogramowaniem oraz urządzenia marketingowe POS. Dodatkową inwestycję stanowi adaptacja lokalu do standardów sieci. Mr Hamburger oferuje także kompleksowe wykonanie projektu budowlanego i wizualizacji a także udziela wsparcia przy pozyskiwaniu niezbędnych pozwoleń.
(dw)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0