Piwiarnia Warki: tu rośnie, tam spada

Piwiarnie Warki zanotowały 12-proc. wzrost obrotów, ale zyski kontrolującej je Grupy Żywiec spadają.
Wtorek
11.11.2014
Liczba pubów pozostaje bez zmian, ale obroty rosną, w czym pomogły piłkarskie i siatkarskie mistrzostwa.
 

Pod logo należącej do Grupy Żywiec sieci Piwiarni Warki działają 73 lokale. To mniej niż pod koniec ubiegłego roku, bo w 2014 roku wygasły i nie zostały przedłużone umowy z właścicielami ośmiu punktów.
- W przypadku trzech Piwiarni Warki franczyzbiorcy wycofali się w ogóle z gastronomii. W kolejnych trzech przypadkach sami podjęliśmy decyzję o tym, że nie podpiszemy nowej umowy franczyzowej, m.in. ze względu na to, że lokale znajdowały się w mniejszych miastach o niskim potencjalne sprzedażowym. Dwie Piwiarnie przestały być lokalami franczyzowymi, ale nadal kontynuują współpracę z Grupą Żywiec na podstawie innych umów - tłumaczy Maciej Golnowski, specjalista ds. franczyzy w sieci Piwiarnia Warki.

Franczyzodawcy nadrobili na razie trzema otwarciami – w Wałczu, Tarnowie i Katowicach, ale zapowiadają, że w listopadzie i grudniu ich piwo poleje się w siedmiu nowych miastach. - Kolejne otwarcia zostały zaplanowane w Siedlcach, Zamościu, Ostrołęce, Olkuszu, Bielsku-Białej, Warszawie i Bytomiu – wylicza menedżer.

Zapewnia też, że mimo przetasowań lokalowych sprzedaż piwa w Piwiarniach Warki zwiększa się z roku na rok, co przekłada się bezpośrednio na przychody dla Grupy Żywiec. Ilość piwa wypitego w Piwiarniach od stycznia do września 2014 roku wzrosła o 9 proc., obroty – o 12 proc.
- Wpływ na to miało wiele czynników: w pierwszej kolejności dwie duże imprezy sportowe: mistrzostwa świata w piłce nożnej i w siatkówce. Piwiarnie Warki to lokale o charakterze sportowym, chętnie odwiedzane przez kibiców. Nie bez znaczenia były również promocje sieciowe przeprowadzone w 2014 roku w piwiarniach, np. Oktoberfest, w trakcie którego specjalnie dla Piwiarni Warki sprowadziliśmy z Niemiec warzonego na to święto Paulanera Oktoberfest. Dodatkowo w tym roku umożliwiliśmy montaż w Piwiarniach Warki instalacji nalewaków do piwa Żywiec, Heineken, Paulaner czy Brackie Mastne. A do 2014 roku w Piwiarniach Warki montowane mogły być jedynie nalewaki do piwa Warka - tłumaczy Maciej Golnowski. - Piwiarnie są dochodowe zarówno dla nas, jak również dla franczyzobiorców. Wielu naszych partnerów planuje otwarcie pod naszym szyldem kolejnych barów – przekonuje

Wzrosty sprzedaży w Piwiarniach mogą budzić optymizm, ale tego samego nie da się powiedzieć o wynikach kontrolującego je koncernu. W pierwszych trzech kwartałach 2014 zysk netto Grupy Żywiec spadł o ponad 30 proc. w porównaniu z okresem od stycznia do września przed rokiem. Niższe okazały się też przychody. Szukając narzędzi poprawy sytuacji zarząd Żywca zdecydował się na grupowe zwolnienia. Ominęły one wprawdzie zespół zarządzający Piwiarniami, ale marka po raz pierwszy od wielu lat nie pojawiła się corocznych na Targach Franczyzy w Pałacu Kultury i Nauki. W 2015 roku zaplanowane zostały otwarcia kolejnych 10 Piwiarni. Pytanie, czy część istniejących nie zniknie z rynku…
(gum)


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Odstąpię restauracje franczyzowa w Krakowie.

Odstąpię restauracje sieci New York Pizza Department w Krakowie. W celu uzyskania bliższych informacji zapraszam do kontaktu: 660440670 lub maciej.grabovski@gmail.com

1 wypowiedzi
ostatnia 10.08.2018
Odsstapie

Odstapię funkcjonująca restauracje z wyposażeniem

1 wypowiedzi
ostatnia 10.08.2018
Opinie Biesiadowo

Tak jak w temacie. Potrzebuje opinii na temat tej firmy

1 wypowiedzi
ostatnia 07.08.2018
Sprzęt do knajpy

Zauważyłem że patelnie gastronomiczne mają teraz mega duże wzięcie, coraz więcej lokali chce się profesjonalnie zaopatrywać w sprzęt grzejący. Jak duża może być...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.08.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

polecam herbate teekanne, najlepszy smak i cena!

41 wypowiedzi
ostatnia 31.07.2018
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Dobrym dostawcą sprzętu do wyposażenia gastronomii i nie tylko jest : [url=http://www.intermarket.com.pl/urzadzenia-fiskalne/drukarki-fiskalne ]intermarket.com.pl - drukarki...

22 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018
Gastronomia. Czy na tym można zarobić? Pomysły

Moim zdaniem jest to fajny pomysł :) Trzeba na pewno wybrać dobrych dostawców :) Ja polecam Rogowskiego, który ma świetne produkty, takie jak na przykład...

95 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018
Miejsce na lokal gastronomiczny

Witam, posiadam ciekawy lokal , który był przygotowany pod gastronomię - restauracja, kawiarnia na parterze, pub lub winiarnia w piwnicy. Całość ma ponad 300 m2 i mieści...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018