W ostatnich latach w Dominium przeprowadzono proces rebrandingu, którego celem było wzmocnienie rozpoznawalności marki. Nastąpiła zmiana wystroju wszystkich restauracji.
Czwartek
09.07.2015
Pizza Dominium odrobiła lekcje przed wakacjami. Jeszcze w czerwcu uruchomiła cztery lokale nad morzem.
 

Franczyzodawcy Pizzy Dominium postanowili wykorzystać letni sezon. Na wakacje sieć powiększyła się o cztery sezonowe lokale: w Jastarni, Jastrzębiej Górze, Władysławowie i Helu. Pod koniec lipca planowane jest otwarcie lokalu franczyzowego w Świnoujściu.

Nowe punkty w nadmorskich kurortach to jednak tylko część ofensywy prowadzonej w ostatnich miesiącach przez polskiego franczyzodawcę. Jeszcze w maju marka Pizza Dominium pojawiła się w Ostrołęce, a w czerwcu uruchomiła swój szósty punkt w Rumunii, w bukaresztyńskiej galerii Mega Mall.

Na początku 2015 roku należąca do Tomasza Plebaniaka marka rozpoczęła rozwój poprzez sprzedaż licencji na biznes. Inwestycja we własną pizzerię pod szyldem Dominium wymaga nakładów minimum 250 tys. zł i zależy od wielkości lokalu oraz stopnia dostosowania go do wymogów gastronomii.
– W centrum naszego zainteresowania znajdują się miasta liczące powyżej 40 tys. mieszkańców, z dobrymi lokalizacjami zarówno w centrach handlowych, jak i innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Franczyzobiorcy zazwyczaj proponują swoją lokalizację, którą oceniamy pod kątem naszych wymagań. Jeśli potencjalny partner jest zainteresowany konkretnym miastem, ale nie dysponuje lokalem, wówczas sugerujemy lokalizację, która byłaby odpowiednia – tłumaczy  Tomasz Czaja, dyrektor działu rozwoju sieci Pizzy Dominium.

Według niego okres, po jakim inwestycja się zwróci jest zależny od wielu czynników, m.in. lokalizacji czy zaangażowania franczyzobiorcy. Ale na pokrycie bieżących kosztów restauracja powinna zarobić dość szybko.
– Restauracje Dominium Pizza są rentowne już w pierwszym miesiącu od otwarcia, więc franczyzobiorcy nie muszą posiadać żadnej rezerwy finansowej – zapewnia. – Lokale naszej sieci obniżają koszty produkcji dzięki korzyści skali, która umożliwia atrakcyjne warunki współpracy z dostawcami. Jednocześnie obowiązuje centralny system dostaw, co zwiększa efektywność logistyki.

W sieci Dominium działa obecnie ponad 70 lokali w całej Polsce, a także sześć w Rumunii. Docelowo koncept chce zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski.


POPULARNE NA FORUM

Jedzenie na zamówienie

Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...

18 wypowiedzi
ostatnia 18.04.2018
Subway podsumowuje rok

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

45 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...

52 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...

39 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
Zdrowo i Zielono

Jesli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, interesujesz się różnymi dietami i ich wpływem na organizm zapraszam na stronę http://zdrowoizielono.pl/. Na blogu uzyskasz...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
Tani lokal gastronomiczny. Podejrzane czy nie?

A już wyposażony? bo może po prostu sprzęty kiepskie też mają... posprawdzaj sobie bo znajoma tak miała tanie zmywarki to jej padły i zalały pół lokalu. Teraz...

8 wypowiedzi
ostatnia 11.04.2018
Otwieramy kebab

Jak sprzęt to też kupować tylko solidny, na przykład z Winterhalter - takie firmy które są na rynku od wielu lat są najlepsze bo sprawdzone

7 wypowiedzi
ostatnia 11.04.2018
zobacz więcej na forum