Do końca tego roku planujemy otworzyć minimum trzy kolejne lokale. Pewne lokalizacje to Krosno, Kalisz i Sandomierz. Mamy już także plany na 2016 rok. Zamierzamy uruchomić minimum cztery nowe piwiarnie.
Tomasz Klujew,kierownik ds. trade marketingu lokali wizerunkowych Grupy Żywiec
Poniedziałek
31.08.2015
Kraków, Zamość i Tarnów – w tych miastach otwarto w ostatnich miesiącach nowe Piwiarnie Warki. Do końca roku sieć ma się powiększyć minimum o trzy kolejne lokale.
 

W tej chwili działa już 85 lokali pod szyldem Piwiarni Warki. W każdym można napić się piw z portfolio Grupy Żywiec i obejrzeć transmisje z imprez sportowych. Również te zakodowane i niedostępne na ogólnodostępnych kanałach telewizyjnych.
– Największym sukcesem było dla nas w tym roku otwarcie w Krakowie, gdzie lokalizacji szukaliśmy od dawna – mówi Tomasz Klujew, kierownik ds. trade marketingu lokali wizerunkowych Grupy Żywiec. – Nasza piwiarnia powstała przy ul. Karmelickiej.

Grupa Żywiec nie otwiera lokali własnych, nastawia się na rozwój wyłącznie we franczyzie. Ma jednak określone wymagania co do potencjalnych franczyzobiorców.
– Szukamy restauratorów z doświadczeniem w branży horeca – podkreśla Tomasz Klujew. – Powinni znać lokalny rynek i mieszkać na miejscu, by na bieżąco doglądać lokalu.

Dzielą się kosztami

Koszt inwestycji w otwarcie piwiarni dzielą między siebie franczyzodawca i franczyzobiorca. Ten pierwszy wycenia swój wkład na 175-200 tys. zł, w czym mieści się projekt lokalu, wyposażenie sali konsumenckiej, baru, ogródka, elementy dekoracyjne oraz wewnętrzne i zewnętrzne oznakowanie logo marki. Franczyzobiorca musi zainwestować około 150-200 tys. zł w wykończenie i wyposażenie reszty lokalu. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule Piwiarnia w angielskim stylu na portalu Lokalnabiznes.pl. Restaurator na starcie powinien doliczyć jeszcze koszty pierwszego zatowarowania, czyli około 50 tys. zł.

Franczyzodawca zapewnia szkolenia, preferencyjne warunki zakupu piw, podręcznik operacyjny z opisem wszelkich zagadnień dotyczących prowadzenia pubu. Grupa Żywiec nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci. Franczyzobiorca musi za to odprowadzać opłatę bieżącą 1 tys. zł miesięcznie. Według franczyzodawcy, szacunkowy okres zwrotu z inwestycji wynosi dwa lata.

Grupa Żywiec do końca tego roku planuje otworzyć minimum trzy kolejne lokale. Pewne lokalizacje to Krosno, Kalisz i Sandomierz.
– Mamy już także plany na 2016 rok. Zamierzamy uruchomić minimum cztery nowe piwiarnie – dodaje Tomasz Klujew. – Szczególnie zależy nam na znalezieniu dobrego miejsca w Szczecinie oraz otwarciu kolejnych lokali w Trójmieście i Warszawie. Oczywiście chcemy też podtrzymać współpracę z restauratorami, z którymi kończą nam się pięcioletnie umowy franczyzowe.


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

11 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

11 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Otwieramy kebab

The good prices and the great variety of homedepot.com/survey products characterize the franchises and branches of the store. The monthly online catalog offers discounts and...

11 wypowiedzi
ostatnia 18.07.2018
Lody idą w Polskę

Świetny pomysł, mam nadzieje, że takie lody znajdą się również w http://wadowice.biz

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2018
Yerba MaTe

Cześć, mam pytanie o słynną Yerbe, czy ktoś z was pije może na forum sobie ? znalazłem fajny sklep https://ymt24.pl/ w którym mają wszystko co potrzebne do Yerba MaTe...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.07.2018
Bar z kanapkami

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Na pewno musi to być coś co można zjeść szybko i będzie pyszne :) _________________________________________ warzywa marynowane - http://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/

42 wypowiedzi
ostatnia 01.07.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Mojej firmie stronę internetowa robiła firma https://www.highland-soft.com/strony-internetowe-krakow/ . Zlecenie było zrealizowane bardzo dobrze.

40 wypowiedzi
ostatnia 29.06.2018