Piwny smak zysku

Tomasz Klujew,kierownik ds. trade marketingu lokali wizerunkowych Grupy Żywiec
W tej chwili działa już 85 lokali pod szyldem Piwiarni Warki. W każdym można napić się piw z portfolio Grupy Żywiec i obejrzeć transmisje z imprez sportowych. Również te zakodowane i niedostępne na ogólnodostępnych kanałach telewizyjnych.
– Największym sukcesem było dla nas w tym roku otwarcie w Krakowie, gdzie lokalizacji szukaliśmy od dawna – mówi Tomasz Klujew, kierownik ds. trade marketingu lokali wizerunkowych Grupy Żywiec. – Nasza piwiarnia powstała przy ul. Karmelickiej.
Grupa Żywiec nie otwiera lokali własnych, nastawia się na rozwój wyłącznie we franczyzie. Ma jednak określone wymagania co do potencjalnych franczyzobiorców.
– Szukamy restauratorów z doświadczeniem w branży horeca – podkreśla Tomasz Klujew. – Powinni znać lokalny rynek i mieszkać na miejscu, by na bieżąco doglądać lokalu.
Dzielą się kosztami
Koszt inwestycji w otwarcie piwiarni dzielą między siebie franczyzodawca i franczyzobiorca. Ten pierwszy wycenia swój wkład na 175-200 tys. zł, w czym mieści się projekt lokalu, wyposażenie sali konsumenckiej, baru, ogródka, elementy dekoracyjne oraz wewnętrzne i zewnętrzne oznakowanie logo marki. Franczyzobiorca musi zainwestować około 150-200 tys. zł w wykończenie i wyposażenie reszty lokalu. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule Piwiarnia w angielskim stylu na portalu Lokalnabiznes.pl. Restaurator na starcie powinien doliczyć jeszcze koszty pierwszego zatowarowania, czyli około 50 tys. zł.
Franczyzodawca zapewnia szkolenia, preferencyjne warunki zakupu piw, podręcznik operacyjny z opisem wszelkich zagadnień dotyczących prowadzenia pubu. Grupa Żywiec nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci. Franczyzobiorca musi za to odprowadzać opłatę bieżącą –1 tys. zł miesięcznie. Według franczyzodawcy, szacunkowy okres zwrotu z inwestycji wynosi dwa lata.
Grupa Żywiec do końca tego roku planuje otworzyć minimum trzy kolejne lokale. Pewne lokalizacje to Krosno, Kalisz i Sandomierz.
– Mamy już także plany na 2016 rok. Zamierzamy uruchomić minimum cztery nowe piwiarnie – dodaje Tomasz Klujew. – Szczególnie zależy nam na znalezieniu dobrego miejsca w Szczecinie oraz otwarciu kolejnych lokali w Trójmieście i Warszawie. Oczywiście chcemy też podtrzymać współpracę z restauratorami, z którymi kończą nam się pięcioletnie umowy franczyzowe.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzobiorczyni McDonald's przegrała w Naczelnym Sądzie Administracyjnym spór ze skarbówką i musi zwrócić zaległy podatek VAT. Czy to zła wróżba dla innych biorców licencji?
Sieć Biesiadowo liczy już 120 lokali. Licencjodawca kusi franczyzobiorców niską kwotą inwestycji na start.
Grupa Sfinks kupi całą sieć Fabryka Pizzy. Do tej pory otwierała pizzerie jako masterfranczyzodawca.
Sieć Meat&Fit uruchomiła kolejny lokal, tym razem w Krakowie. Gdzie i za ile można otworzyć bistro z burgerami?
Dmytro Linnik już kilka dni po otwarciu pierwszej pizzerii pod szyldem New York Pizza Department zaczął myśleć o inwestycji w kolejną. Czy to była dobra decyzja?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Sieć convenience chce pojawiać się w zupełnie nowych rodzajach lokalizacji. Po centrach handlowych przyszła kolej na… biurowce.
Franczyza to sposób na własny biznes pod znanym logo. Korzystają z niej największe światowe marki, warto więc wiedzieć czym jest biznes na licencji franczyzowej.
Aureus Leasing Partner znalazł sposób, by wyróżnić się wśród franczyzodawców leasingowych. Dzięki niemu partnerzy ograniczą wydatki na start.
Moda na crossfit – sport łączący elementy treningu siłowego, wydolnościowego i gimnastyki – dotarła z USA do Polski. Kluby crossfit przeżywają oblężenie.
Sprawdziliśmy, w jaki biznes warto zainwestować w 2017 roku. W temacie numeru, którym jest gastronomia, przedstawiamy 36 pomysłów na własną restaurację, bar, pizzerię, kawiarnię i lodziarnię. Krok po kroku otwieramy szkółkę narciarską, agencję marketingu internetowego, mobilną przechowalnię i portal z ofertami pracy.
POPULARNE NA FORUM
Subway podsumowuje rok
Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia
Wynajem kelnerów
Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...
Jedzenie na zamówienie
Warto mieć na uwadze firmę, która trudni się produkcja jak i sprzedażą warzyw świeżych, jak również przetworzonych. My do firmy zamawiamy do tej- www.intermaxphu.pl ....
Jedzenie na zamówienie
Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...
Subway podsumowuje rok
Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...
Subway - kanapki
Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?
Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu
Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...