Jaki wpływy na gastronomię ma wprowadzony zakaz palenia?

Pub należący do franczyzowej sieci Piwiarni Warki.
Poniedziałek
17.01.2011
Badanie na ten temat przeprowadziła firma badawcza Ipsos na zlecenie Grupy Żywiec.
 

Wprowadzony 15 listopada 2010 roku we wszystkich lokalach gastronomicznych zakaz palenia tytoniu z pewnością wpłynie na postawę konsumentów odwiedzających puby, kluby, dyskoteki, restauracje i piwiarnie. Jednak, jak pokazuje przeprowadzone badanie, wpływ ten nie będzie aż tak duży jak się spodziewano. Według Ipsos, przynajmniej raz w miesiącu do różnego rodzaju lokali gastronomicznych uczęszcza 27 proc. z nas (prawie 8,3 mln osób). Mniej niż połowa respondentów - 44 proc. dorosłych Polaków, zwykle osoby starsze, unika tego typu miejsca. Co trzeci badany chodzi do lokalu rzadziej niż raz w miesiącu.

Według 80 proc. dorosłych Polaków wprowadzony zakaz palenia niczego nie zmieni w częstotliwości pojawiania się w pubach – wynika z badania przeprowadzonego na reprezentatywnej próbie ludności Polski w dniach 2-7 grudnia 2010 roku przez firmę badawczą Ipsos na zlecenie Grupy Żywiec. 5 proc. respondentów twierdzi, że będzie chodziło częściej, 7 proc. - rzadziej, a 8 proc. pozostaje niezdecydowanych.

Zakaz palenia popiera 60 proc. dorosłych Polaków. Najlepiej przyjęły go osoby, które nie palą i nie piją piwa, są to głównie kobiety. Przeciwnikami zakazu jest 30 proc. Polaków, głównie palących i pijących piwo mężczyzn. Zachowanie obu grup będzie miało największy wpływ na wyniki sprzedaży restauratorów w ciągu najbliższych miesięcy.

– Zakaz jak dotąd niewiele zmienił w zachowaniach osób wychodzących do lokali. Musi upłynąć trochę czasu, aby niepaląca większość przekonała się, że zakaz jest respektowany. Wierzę również, że z nadejściem ciepłych dni palacze będą bardziej skłonni do znoszenia niedogodności ograniczeń – mówi Marcin Górski, kierownik ds. rynku HoReCa Grupy Żywiec.

W Polsce funkcjonuje ponad 60 tys. lokali gastronomicznych. Od 15 listopada 2010 obowiązują je nowe przepisy, które nakładają całkowity zakaz palenia w lokalach mniejszych niż 100 m2. W restauracjach i barach o większej powierzchni właściciele muszą stworzyć palarnie albo wydzielić strefy dla osób palących.

(dw)


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Frankie’s
Fresh Gelato
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Mad Box
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sztuka Maka
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018