Stawia na nogi i przynosi zyski
O triumfalnym powrocie kawiarenek do łask nie można jeszcze mówić, ale dane statystyczne pokazują, że coraz chętniej wybieramy picie kawy poza domowymi pieleszami. Z badań „Polska na talerzu 2012” przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash&Carry wynika, że statystyczny Polak odwiedza kawiarnię 11 razy w roku.
Najczęściej wychodzimy do kawiarni, żeby spotkać się ze znajomymi. Taką odpowiedź wskazało 53 proc. ankietowanych. Coraz częściej jednak do kawiarni przyciąga nas po prostu chęć napicia się dobrej kawy (23 proc.). W progi kawiarenek wstępujemy również żeby odpocząć i spędzić chwilę w spokoju i samotności (10 proc.).
- Rynek kawiarni to bardzo perspektywiczny i jeden z najdynamiczniej rozwijających się segmentów gastronomicznych w Polsce. Coraz więcej z nas docenia możliwość wypicia kawy poza domem. Najczęściej są to osoby z wyższym wykształceniem, do 30 roku życia, mieszkańcy miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców – argumentuje Ewelina Rzedkowska, menedżer ds. klientów HoReCa Makro.
Kawowe wojaże nie leżą w naszej naturze. Jeśli zdecydujemy się wypić aromatyczny napój poza domem, to najchętniej wybieramy kawiarnie leżące „za rogiem”. Taką deklarację złożyło 55 proc. ankietowanych. Nie jesteśmy też rozrzutni – średni rachunek wynosi 12 zł. Z menu, oprócz kawy, wybieramy jeszcze ciastka i napoje alkoholowe.
- Rośnie też popularność klubokawiarni. Jeszcze dwa lata temu w ogóle nie pojawiły się w naszym zestawieniu. Dziś wymienia je aż 7 proc. respondentów – zauważa Rzedkowska.
Kawiarnia nie należy jednak do biznesów dla osób z cienkim portfelem. Na 80 m2 kawiarnię EuroCafe trzeba przeznaczyć minimum 120 tys. zł. Otwarcie Chopin Cafe to inwestycja rzędu 350-500 tys. zł, a Pijalnia Czekolady E.Wedel pochłonie na początek nawet 800 tys. zł.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali