Niskokaloryczna franczyza

Partner musi być zaangażowany / Potencjalny franczyzobiorca nie musi mieć doświadczenia w gastronomii. W ramach współpracy partnerskiej otrzymuje szkolenia biznesowe i produktowe.
Czwartek
26.07.2018
Polacy poddali się modzie związanej ze zdrowym trybem życia. Czy kawiarnie Fit Cake, sprzedające niskokaloryczne słodycze też staną się trendy?
 

Ciasto bez cukru i konserwantów, które na dodatek dobrze smakuje? Z taką ofertą wyszła sieć kawiarni Fit Cake. Właściciele firmy samodzielnie wymyślają zdrowe zamienniki dla znanych słodyczy. – Do najbardziej popularnych słodkości należy Snickers czy Lion bez cukru. Są tak sycące, że większość dziewczyn zjada tylko połowę – mówi Ewelina Choińska z Fit Cake. Przy każdym ciastku czy batoniku właściciele zamieszczają informację o składzie i kaloryczności produktu. Słodkości z Fit Cake trafiają do siłowni, przedszkoli i sali zabaw. – Prowadzimy cykl wykładów w przedszkolach i klasach 1-3. Zaszczepiamy w dzieciach chęć spróbowania czegoś słodkiego, co nie ma w sobie cukru – opowiada Ewelina Choińska.

Licencjobiorca rozwija skrzydła

Fit Cake ruszył w 2016 roku w Białymstoku. Od tego czasu zdobywa serca m.in. alergików, wegan. Potencjalny franczyzobiorca nie musi mieć doświadczenia w gastronomii. W ramach współpracy partnerskiej otrzymuje szkolenia biznesowe i produktowe. Do pomocy zatrudnia dwóch pracowników, jednego do wyrobu słodyczy, drugiego, zajmującego się obsługą klientów w kawiarni. Cukiernicy przechodzą dodatkowy warsztat w kierunku pieczenia i ozdabiania ciast. Przygotowują torty, lody, czekolady oraz produkty na zamówienie.

Klient może zjeść deser na miejscu bądź zamówić przez internet z dostawą pod drzwi. O ile w kawiarni spróbuje niemalże każdego ciastka, na wynos zamówi tylko niektóre produkty. – Wysyłamy do klientów głównie batony i ciastka bez kremu. Jeśli mamy je dostarczyć do innego miasta, to muszą wytrzymać podróż z kurierem – mówi Ewelina Choińska. Każda kawiarnia zostaje obrandowana przez właścicieli firmy. Licencjobiorca poznaje procedury BHP w lokalu gastronomicznym i sprawdzone przepisy na słodycze.– Dajemy franczyzobiorcy szansę wyboru produktów. Każdy może wyjść z propozycją nowego przepisu. Najważniejsze, żeby był opłacalny, to znaczy przyjął się wśród klientów danego miasta – mówi Ewelina Choińska.

Franczyzobiorca Fit Cake samodzielnie szuka lokalu na biznes. Kawiarnie powinny znajdować się w łatwo dostępnych miejscach, o dużym natężeniu ruchu pieszych. Najlepiej w miastach powyżej 20 tys. mieszkańców. Pomieszczenie Fit Cake składa się z zakładu produkcyjnego o powierzchni minimum 25 m2 i kawiarni większej niż 35 m2. Jeśli zaproponowane miejsce spodoba się właścicielom, licencjobiorca może zabrać się za urządzanie wnętrza. Korzysta przy tym z gotowego projektu kawiarni. Ze strony firmy dostaje wyłączność terytorialną na określonym terenie. Nie jest to jednak sztywna reguła. – Jeśli nasz partner znajdzie w swoim mieście osobę chętną do prowadzenia kolejnej kawiarni, może nawiązać z nią współpracę. Sam czerpie z tego korzyści. Bierze udział w podziale zysku z nowej inwestycji i dostaje procent od miesięcznego przychodu nowego partnera. W ten sposób wspólnie budujemy piramidę zależności – mówi Ewelina Choińska.

Zarobek ze zdrowia

Na wstępie franczyzobiorca inwestuje w przygotowanie punktu około 25 tys. zł. Kwota pokrywa remont i adaptację lokalu, wyposażenie części konsumpcyjnej, zakup sprzętu kuchennego i akcesoriów. Wysokość inwestycji w dużym stopniu zależy od stanu i wyposażenia wnętrza. Franczyzobiorca może posiłkować się wstępną koncepcją technologii lokalu. Oznacza to, że razem z firmą remontową za 299 zł netto szacuje koszty adaptacji pomieszczenia. Franczyzodawcy pobierają opłatę startową w wysokości 25 tys. zł. W ramach tej kwoty dostarczają przepisy, podręcznik operacyjny i wizualizację kawiarni. Co więcej koordynują remont i uczestniczą w otwarciu nowego miejsca. Franczyzobiorca generuje obroty 30-60 tys. zł. miesięcznie i ponosi koszty od 9 do 15 tys. zł. miesięcznie. Dodatkowo, co miesiąc uiszcza opłatę franczyzową na rzecz właścicieli. Sam decyduje w jakiej formie. Dzieli się z franczyzodawcą 2 proc. od obrotu netto lub płaci stałą kwotę 300 zł. Właściciele przekonują, że dzięki temu nie dokuczają finansowo swoim partnerom. 

Walka o nowych klientów kawiarni rozgrywa się głównie w sieci. Zdjęcia ciast można dojrzeć na Facebooku i Instagramie. Partner, który nawiązuje współpracę z Fit Cake, dostaje wsparcie w postaci dedykowanych grup na Facebooku. To tam zamieszcza informacje o promocjach  i nowościach w menu. Właściciele idą o krok dalej. Reklamują zdrowe ciasta za pośrednictwem blogerów i influencerów. Gwiazdy świata online polecają produkty poprzez swoje kanały w mediach społecznościowych. Dwie pierwsze licencjobiorczynie – przyjaciółki z Tarnowa dojrzały ciasta cukierni właśnie w mediach społecznościowych. Zachęcone zdrowymi przepisami odezwały się do właścicieli. Następnie wybrały się na wycieczkę do Białegostoku, żeby zasmakować słodkości. Produkty trafiły w ich kulinarne gusta. Wkrótce kobiety zdecydowały się otworzyć kawiarnię we franczyzie. Do tej pory poza Tarnowem do sieci franczyzowej dołączył Ełk.


Narzędzia do pracy / Na wstępie franczyzobiorca inwestuje w przygotowanie punktu około 25 tys. zł. Kwota pokrywa remont i adaptację lokalu, wyposażenie części konsumpcyjnej, zakup sprzętu kuchennego i akcesoriów.

POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018