Nowa aranżacja / W tej chwili lokale Carte d"Or Cafe przechodzą rebranding, zyskując odświeżony wygląd. Nowe będą otwierane już w najnowszej aranżacji.
Poniedziałek
08.07.2019
Carte d’Or Cafe uważnie obserwuje zmiany na rynku, spowodowane zakazem handlu w niedziele. I szuka lokalizacji na lodziarnie poza galeriami handlowymi.
 

Lodowa marka Carte d’Or Cafe ma w tej chwili w Polsce 42 lodziarnio-kawiarni i nie spieszy się z kolejnymi otwarciami.
– Podjęliśmy decyzję o bardzo ostrożnym rozwoju, ze względu na fakt, że nie wiadomo dokładnie, co będzie dalej z niehandlowymi niedzielami: czy utrzymane zostaną trzy w miesiącu, czy dojdzie do tego jeszcze czwarta, a może jednak będą to tylko dwie? – mówi Artur Czoska, dyrektor ds. franczyzy w Carte d'Or Cafe. – Otwarcia nowych punktów planujemy na ostatnie trzy miesiące roku, licząc na to, że do tej pory sytuacja się wyjaśni.
Wprowadzenie zakazu handlu w niedziele spowodowało też, że marka weryfikuje swoją politykę, jeśli chodzi o lokalizacje dla lodziarni. Dotychczas wybierała lokalizacje w centrach handlowych, ale teraz zaczyna się to zmieniać. Koncept szuka miejsc na nowe placówki również w biurowcach oraz lokalach zewnętrznych. Lodziarnie można otwierać w formacie wysp handlowych lub jako lokale stacjonarne. Licencjodawca pomaga w znalezieniu właściwej lokalizacji. Minimalna powierzchnia to ok. 40 m2. Przygotowania lodziarni do otwarcia trwa minimum trzy miesiące. Według szacunków licencjodawcy, średnia wysokość inwestycji po stronie franczyzobiorcy to ok. 250 tys. zł netto.
– Ale inwestuje nie tylko franczyzobiorca – podkreśla Artur Czoska. – Także my, jako centrala ponosimy wydatki związane z otwarciem nowego punktu, czyli np. pokrywamy koszty sprzętu chłodniczego do lodów, obrandowania lokalu.
W tej chwili lodziarnie sieci przechodzą rebranding, zyskując odświeżony wygląd. Nowe będą otwierane już w najnowszej aranżacji.

Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci zależy mi.n. od wielkości lokalu i wynosi od 5 do 15 tys. zł. W jej ramach franczyzodawca zapewnia mi.in. know-how, wsparcie przy realizacji inwestycji, szkolenia.
– Okres zwrotu z inwestycji zakładamy na 24 miesiące. Bywa, że następuje to nieco szybciej, ale zdarza się też, że trzeba czekać dłużej. Nie będę ukrywał że zmiany, które zachodzą w Polsce mają na to ogromny wpływ: ciągłe podwyżki cen produktów, zmiany na rynku pracy, rosnące płace minimalne, ZUS itd. – przyznaje Artur Czoska.


Wydatki na start / Według szacunków licencjodawcy Carte dOr Cafe średnia wysokość inwestycji po stronie franczyzobiorcy to ok. 250 tys. zł netto.

POPULARNE NA FORUM

Przyczepa gastronomiczna ze świeżym pieczywem

Witam wszystkich, Myślę nad otwarcie swojego małego biznesu a mianowicie nad przyczepą gastronomiczną w której sprzedawałbym świeże pieczywo, którą postawiłbym w...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.07.2020
Subway podsumowuje rok

Jestem z Siedlec i to trudny rynek jakby nie bylo. Kiedys tutaj bylo zycie, ale teraz jest jakby nieco inaczej. Wszystkiego niby jest duzo, a moze nawet i za duzo, ale jakoś...

4 wypowiedzi
ostatnia 09.07.2020
Chcę założyć restaurację na zasadach fanchisingu - Sphinx

Rozglądam się za biznesem modowym lub gastronomicznym. pytałem jakiś czas temu na modowym forum franczyzy w co warto inwestowac i jakie sa opinie. Zagladam teraz tutaj i...

19 wypowiedzi
ostatnia 09.07.2020
MEET & FIT - cenzura/straty/pozew zbiorowy

Napiszę krótko jako były franczyzobiorca... Zamknąłem lokal z olbrzymią stratą... Szkoda nerwów a sama franczyza to amatorszczyzna jakich mało.

4 wypowiedzi
ostatnia 08.07.2020
Subway podsumowuje rok

Niestety, ale podpisuje się obiema rękoma pod tym, co Pani napisała. Włożyłem sporo pieniędzy w założenie Subway’a w Siedlcach, gdzie wg zapewnień DEvelopment Agent...

4 wypowiedzi
ostatnia 07.07.2020
Spaghetti po nowemu

dokładnie, co za bzdury ludzie pisze, pewnie nie dbali o biznes, przez co nie zarabiali i sie czepiaja. bo siebie to nigdy. jest to jedna z niewielu sieci, ktore kar nie daja,...

4 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2020
MEET & FIT - cenzura/straty/pozew zbiorowy

Nie wyszło w życiu i biznesie to takim hejterom jak Łucja116. Sfrustrowana sytuacją w ktorej musi pisac hejterskie teksty zeby jej szef był zadowolony. Prosta zasada na...

4 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Spaghetti po nowemu

Znowu konkurencja albo nieudacznik co powinien zostac na etacie. Nie rozumiem po co ludzie zakladaja tutaj konta zeby zrobic 1 wpis "nie polecam" albo "odradzam" i pozniej juz...

4 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020