Pizza w dowozie
Pizzerie realizujące zamówienia tylko w dowozie to ostatnio popularny format. Jego zaletą jest przede wszystkim niższa niż w przypadku klasycznej pizzerii kwota inwestycji. Poza tym pizza jest idealnym daniem „na dowóz” i duży procent zamówień w tradycyjnych lokalach realizowany jest właśnie w tej formie. Niedawno z budową sieci takich pizzerii wystartowała nowa marka firmy Wojtex, czyli Speedy Romano. Podobnym tropem idzie też poznański koncept Fresh Pizza, który powstał w 2011 roku. Specjalizuje się w sprzedaży pizzy z dowozem do klienta, choć – jak zapewnia franczyzodawca – jest też możliwe uruchomienie lokalu z salą konsumpcyjną.
- Naszym znakiem rozpoznawczym, który jako pierwsi wprowadziliśmy na rynek, jest pizza faszerowana, czyli dwie warstwy ciasta przełożone warstwą dodatków – mówi Krzysztof Mrugała, franczyzodawca Fresh Pizzy.
Koncept ma w tej chwili trzy lokale własne. Franczyzobiorców szuka w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców.
– Docelowo chcemy uruchomić w Polsce około 50 pizzerii – zapowiada Krzysztof Mrugała. – Od kandydatów na franczyzobiorców oczekujemy minimum rocznego doświadczenia w pracy w pizzerii lub w jej prowadzeniu.
Franczyzobiorcy sami powinni znaleźć lokal na pizzerię. Licencjodawca pomoże ocenić, czy miejsce jest odpowiednie.
– Najlepiej sprawdzą się lokalizacje na dużych osiedlach – radzi Krzysztof Mrugała. – Lokal powinien mieć powierzchnię od 50 do 100 m2, dobrze byłoby, gdyby już był przystosowany do potrzeb gastronomii.
Według szacunków franczyzodawcy, całkowite wydatki na inwestycję mieszczą się w widełkach od 50 do 70 tys. zł. W tej kwocie zawiera się przystosowanie lokalu, reklama, zakup auta firmowego.
– Na początek może wystarczyć jedno używane auto, oklejone w barwy i logo marki. To wydatek rzędu 10-20 tys. zł – dodaje franczyzodawca. – Wystarczy też zatrudnić jednego kierowcę oraz drugiego dorywczo na weekendy np. z własnym autem. Franczyzobiorca sam może robić pizzę lub, jeśli tego nie potrafi, zatrudnić pizzermena, a wtedy samemu przyjmować i dowozić zamówienia.
Licencjodawca ocenia, że zwrot z inwestycji w lokal Fresh Pizzy powinien nastapić po ok. 3-4 latach jego prowadzenia.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali