Pizzeria lub restauracja / Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali: mniejszą pizzerię oraz Drewno i Ogień Resto&Bar.
Środa
07.08.2019
Pizza z pieca opalanego drewnem to specjalność nowej franczyzowej marki Drewno i Ogień.
 

Właściciele konceptu Drewno i Ogień swoją restaurację otworzyli w Olsztynie w 2016 roku. Najpierw mieściła się w nieco mniejszym lokalu, później, gdy gości przybywało, przeniosła się do większego.
– Zagląda do nas też wielu turystów. I właśnie oni pytali, czy nasza pizzę można też zjeść w innych miastach. Wtedy pomyśleliśmy, że warto byłoby otworzyć lokale franczyzowe – mówi Edyta Bakuła, współwłaścicielka Drewno i Ogień.
Sercem pizzerii jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim.
– Tym wyróżniamy się na rynku, na którym faktycznie konkurencja wśród pizzerii jest bardzo duża. Bazujemy na oryginalnych włoskich produktach, importowanych z Włoch – podkreśla Edyta Bakuła.  –Sami wytwarzamy ciasto, z włoskiej mąki.

Format do wyboru

Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali. Na mniejszą pizzerię potrzeba 100 m2 powierzchni (plus niewielkie pomieszczenie na drewno opałowe). To format przeznaczony dla miast liczących od 30 tys. mieszkańców. Minimalna kwota inwestycji wynosi 60 tys. zł (przy założeniu, że wyposażenie kuchni finansujemy leasingiem). Opłata licencyjna wynosi 10 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
Druga opcja to Drewno i Ogień Resto&Bar, przeznaczona dla większych miast, od 70 tys. mieszkańców.
– Oprócz tego, że można tu dobrze zjeść, jest również większy bar, większy wybór alkoholi, głośniejsza muzyka, możliwości spędzenia atrakcyjnego wieczoru – wyjaśnia franczyzodawczyni.
W tym przypadku lokal powinien być dwa razy większy, niż przy standardowej pizzerii. Wydatki na inwestycję to min. 150 tys. zł (przy finansowaniu sprzętu kuchennego leasingiem). Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł netto, miesięczna franczyzowa 6 proc. od przychodu.
– Możemy pomóc w wyborze lokalizacji. A jeśli licencjobiorca przedstawi nam swoją propozycję, to przeanalizujemy ją pod kątem opłacalności – podkreśla Edyta Bakuła. – Zapewniamy projekty lokalu: technologiczny, branżowe, wystroju wnętrza. Gwarantujemy także szkolenia, w naszym lokalu własnym oraz na miejscu u franczyzobiorcy.


Po neapolitańsku / W restauracji Drewno i Ogień serwowana jest pizza w stylu neapolitańskim, czyli na cienkim cieście.

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Ice and Roll/Cake and Roll

Jeśli nikt nie ma doświadczenia z nimi w Niemczech, to może ktoś ma jakieś doświadczenia z Polski, jak w naszym kraju układa/układała się współpraca? Pozdrawiam ;)

2 wypowiedzi
ostatnia 20.11.2019
CHILI MILI biznes godny uwagi !!!!

Na stronie chili mili piszą że koszt otwarcia to około 180 tys. złotych z doświadczenia wiem że to jest moim zdaniem kwota totalnie maksymalna chyba że dostosowanie ...

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2019
CHILI MILI biznes godny uwagi !!!!

Muszę przyznać że śledzę ten biznes rozmawiałem osobiście z jednym z franczyzobiorców ze Szczecinka i stwierdzam że biznes jest godny zauważenia dla potencjalnych...

2 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2019
Pizzeria za 30.000 zł

Przemek trafiłeś z wpisem test w momencie gdy ja wpisywałem moją opinię na tema t strony internetowa Meet & Fit Slow FOOD dosłownie ten sam czas ciekawy zbieg...

25 wypowiedzi
ostatnia 18.11.2019
Catering się opłata?

Myślę, że jeśli postawisz na jakość posiłków, obsługę i mega organizację to tak jak np. warszawska wilgacatering.pl odniesiesz sukces. Ważne, na ile będziesz...

2 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2019
Franczyza Ice and Roll/Cake and Roll

Witam! Czy ktoś z forumowiczów miał, lub ma styczność z franczyzą ze Sweet Gallery, chodzi mi głównie o koncept z przyczepą Ice and Roll/Cake and Roll. Chciałbym...

2 wypowiedzi
ostatnia 12.11.2019
PIOTRKÓW TRYBUNALSKI MEET & FIT SLOW FOOD poszukujemy lokalu i w budwie

na stronie meet & fit slow food był Piotrków Trybunalski pisało najpierw poszukujemy lokalu później w budowie a teraz już zniknął nagle ciekawe czy pojawi się ponownie

1 wypowiedzi
ostatnia 08.11.2019
Zamknieło się już 13 LOKALI MEET & FIT SLOW FOOD

Taka liczba się już mniej więcej lokali z logo sieci MEET zamknęła - współczuje byłym franczyzobiorcą którzy włożyli w ten biznes grube tysiące złotych

1 wypowiedzi
ostatnia 06.11.2019