Włoskie smaki
Właściciele konceptu Drewno i Ogień swoją restaurację otworzyli w Olsztynie w 2016 roku. Najpierw mieściła się w nieco mniejszym lokalu, później, gdy gości przybywało, przeniosła się do większego.
– Zagląda do nas też wielu turystów. I właśnie oni pytali, czy nasza pizzę można też zjeść w innych miastach. Wtedy pomyśleliśmy, że warto byłoby otworzyć lokale franczyzowe – mówi Edyta Bakuła, współwłaścicielka Drewno i Ogień.
Sercem pizzerii jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim.
– Tym wyróżniamy się na rynku, na którym faktycznie konkurencja wśród pizzerii jest bardzo duża. Bazujemy na oryginalnych włoskich produktach, importowanych z Włoch – podkreśla Edyta Bakuła. –Sami wytwarzamy ciasto, z włoskiej mąki.
Format do wyboru
Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali. Na mniejszą pizzerię potrzeba 100 m2 powierzchni (plus niewielkie pomieszczenie na drewno opałowe). To format przeznaczony dla miast liczących od 30 tys. mieszkańców. Minimalna kwota inwestycji wynosi 60 tys. zł (przy założeniu, że wyposażenie kuchni finansujemy leasingiem). Opłata licencyjna wynosi 10 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
Druga opcja to Drewno i Ogień Resto&Bar, przeznaczona dla większych miast, od 70 tys. mieszkańców.
– Oprócz tego, że można tu dobrze zjeść, jest również większy bar, większy wybór alkoholi, głośniejsza muzyka, możliwości spędzenia atrakcyjnego wieczoru – wyjaśnia franczyzodawczyni.
W tym przypadku lokal powinien być dwa razy większy, niż przy standardowej pizzerii. Wydatki na inwestycję to min. 150 tys. zł (przy finansowaniu sprzętu kuchennego leasingiem). Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł netto, miesięczna franczyzowa 6 proc. od przychodu.
– Możemy pomóc w wyborze lokalizacji. A jeśli licencjobiorca przedstawi nam swoją propozycję, to przeanalizujemy ją pod kątem opłacalności – podkreśla Edyta Bakuła. – Zapewniamy projekty lokalu: technologiczny, branżowe, wystroju wnętrza. Gwarantujemy także szkolenia, w naszym lokalu własnym oraz na miejscu u franczyzobiorcy.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...