Pizzeria ze wsparciem
Popularność jedzenia na wynos rośnie z roku na rok. A najbardziej popularnym daniem, przy okazji bardzo łatwym w dowozie jest oczywiście pizza. Przybywa więc konceptów, które otwierają pizzerie specjalizujące się wyłącznie w opcji „na dowóz”. Jednym z nich jest Speedy Romano, najnowsza marka franczyzowa firmy Wojtex (do której należy też kilka innych brandów gastronomicznych, m. in. pizzerie Biesiadowo).
Franczyzodawca się dołoży
Koncept Speedy Romano narodził się w ubiegłym roku i ma już swoich pierwszych licencjobiorców.
– Pierwszy lokal otworzyliśmy w listopadzie w Tarnobrzegu – informuje Lidia Kaszyńska, specjalista ds. marketingu firmy Wojtex. – Kolejna pizzeria pod szyldem Speedy Romano zaczęła działać w Legionowie, na początku grudnia. Kolejne, trzecie już otwarcie mamy zaplanowane niebawem w Szamotułach.
Marka jest przeznaczona dla miast liczących już od 10 tys. mieszkańców. Konkretna lokalizacja nie ma znaczenia, bo klienci i tak nie będą bywać lokalu. A znalezienie pomieszczeń poza centrum, nawet na peryferiach pozwoli zaoszczędzić na kosztach najmu. Wystarczająca powierzchnia to 25 m2.
Franczyzobiorca musi przystosować pomieszczenie na kuchnię oraz pokryć koszty zatowarowania. Natomiast wyposażenie lokalu w niezbędny sprzęt bierze na siebie franczyzodawca.
– Jeśli franczyzobiorca podpisze z nami umowę na pięć lat, to wyposażymy jego pizzerię we wszystkie niezbędne urządzenia. Ich wartość może sięgnąć nawet 50 tys. zł, a my dajemy je licencjobiorcom za złotówkę miesięcznie – zachęca Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex.
Franczyzobiorca musi jeszcze kupić ulotki i banery reklamowe oraz zorganizować dowozy. Może zainwestować w zakup samochodu lub skorzystać z opcji długoterminowego najmu, którą oferuje centrala firmy.
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, natomiast miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Oprócz pizzy w ofercie lokali są także m.in. burgery, makarony, zupy, pierogi, tortille.
– Ciasto na pizzę, które my dostarczamy do lokali franczyzowych jest przygotowywane według specjalnej receptury, bardzo miękkie, łatwe do formowania – podkreśla Wojciech Goduński. – Pizzę na jego bazie może przygotować przysłowiowy Kowalski. To bardzo istotne w sytuacji, gdy na rynku tak trudno o wykwalifikowanych pracowników.
Franczyzobiorca nie musi osobiście pracować w lokalu, ale licencjodawca oczekuje, że będzie się angażował w prowadzenie pizzerii i nadzorował jej funkcjonowanie.
WIZYTÓWKA MARKI SPEEDY ROMANO
Sieć pizzerii specjalizujących się w realizacji zamówień na dowóz.
SPEEDY ROMANO W 2019 ROKU:
- 2 franczyzowe pizzerie
- brak opłaty wstępnej
- miesięczna opłata franczyzowa 4 proc. od obrotu
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Który biznes zarobi w nowym roku? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w grudniowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING".
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali