Zarobić na lodach
Nie da się ukryć, że mrożone ciekłym azotem lody trafiły w gusta Polaków, zwłaszcza tych najmłodszych. W tym roku lodowe kuleczki można kupić w 800 punktach – to o 300 więcej niż w zeszłorocznym sezonie.
– Większość, bo ok. pół tysiąca, to punkty sezonowe – informuje Marcin Sroka, koordynator ds. rozwoju sieci Mini Melts. – Kolejne dwieście działa przez cały rok. Oprócz tego mamy też około 100 własnych maszyn vendingowych.
Partner lub franczyzobiorca
Stoiska Mini Melts można stawiać zarówno w lokalizacjach zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Te ostatnie oczywiście mogą działać przez cały rok – np. w salach zabaw, parkach trampolin itp. Wiele osób decyduje się na współpracę partnerską z marką. To opcja skierowana do tych, którzy prowadzą już np. restaurację czy kawiarnię.
– To bardzo bezpieczna forma, ponieważ nie wymaga żadnej inwestycji – podkreśla Marcin Sroka. – My udostępniamy partnerowi bezpłatnie potrzebny sprzęt. Musi tylko pokryć koszty zatowarowania.
Natomiast w przypadku typowej franczyzy, licencjobiorca może kupić lub wydzierżawić stoisko do sprzedaży lodów. Przy czym to ta druga opcja jest zdecydowanie popularniejsza. Koszt dzierżawy zależy od rodzaju wybranego stoiska. Mniejsze, typu compact to wydatek 4 tys. zł netto w skali roku. Przy większym roczny czynsz dzierżawy wynosi 6 tys. zł netto.
Franczyzodawca nie pobiera opłaty wstępnej ani żadnych opłat miesięcznych.
– Nie wyznaczamy też żadnych limitów sprzedażowych ani limitów zatowarowania – dodaje Marcin Sroka.
Rozwojowy biznes
Franczyzobiorcy i partnerzy Mini Melts zarabiają na marży od sprzedaży. Licencjodawca dostarcza im gotowe stoisko czy maszynę do wybranej lokalizacji, zapewnia również m.in. szkolenia z obsługi sprzętu, utrzymywania odpowiedniego standardu produktu, składania zamówień.
Wielu franczyzobiorców Mini Melts prowadzi po kilka, a niektórzy nawet kilkanaście stoisk.
– Współpracę z nami licencjobiorcy zwykle zaczynają od jednego czy dwóch punktów, a później dołączają kolejne. Niektórzy prowadzą ich nawet po 15 – mówi Marcin Sroka. – Wkrótce zaproponujemy naszym franczyzobiorcom poszerzenie oferty. Właśnie testujemy w punktach własnych wersję BIG naszych lodowych kulek. Są produkowane tylko w dwóch miejscach na świecie, w tym w naszej fabryce. Wystarcza im już temperatura minus 18 stopni, co znacznie ułatwia przechowywanie.
WIZYTÓWKA MINI MELTS
Sieć stoisk z lodami mrożonymi ciekłym azotem.
- ok. 800 punktów
- opłaty za dzierżawę stoiska 4-6 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...