Zapiekanki i lody z wyspy
Pierwsza wyspa handlowa pod szyldem Cukrem i Solą ruszyła w lutym w Factory Annopol w Warszawie.
– Radzi sobie bardzo dobrze. Osiąga obroty na takim poziomie, jak nasze przyczepy gastronomiczne w sezonie letnim – informuje Kamil Woźniak, franczyzodawca Cukrem i Solą.
Ten sam franczyzobiorca, który prowadzi wyspę, w sezonie letnim postawi też przyczepę na zewnątrz galerii (stała w tej lokalizacji już w ubiegłym roku).
– To nasz pierwszy taki łączony projekt, jestem pewien, że się sprawdzi – podkreśla Kamil Woźniak.
Na wyspie handlowej nie ma pełnego asortymentu – brak na niej przede wszystkim smażonych produktów, jak np. zakręcane ziemniaki, burgery, churrosy. To wszystko natomiast będzie można kupić w przyczepie.
Format z potencjałem
Franczyzodawca przyznaje, że tak dobry start nowego formatu to dla niego pozytywne zaskoczenie.
– Sądzę, że to zasługa asortymentu, który łączy ofertę i dla dzieci i dla dorosłych – komentuje franczyzodawca Cukrem i Solą. – Dzieci wybierają lody i bubble tea, a rodzice zapiekanki, grillowane kanapki lub kawę, którą mogą wypić w strefie stolikowej obok wyspy. Myślimy już o kolejnych lokalizacjach dla wysp, bo widać, że ten format ma potencjał.
Podstawowy format handlowy, jaki wykorzystuje do tej pory marka Cukrem i Solą, to przyczepy gastronomiczne. Sezon zaczyna się już w marcu i trwa do końca października.
– Mamy w ofercie zarówno ciepłe produkty, jak i lody. To pozwala nam na wydłużenie sezonu – wyjaśnia Kamil Woźniak.
Franczyzobiorca otrzymuje obrandowaną i w pełni wyposażoną przyczepę. W środku znajduje się m.in.: piec konwekcyjny, frytownice, grill, maszyna do ziemniaka zakręconego, blender kielichowy, lodówki, zamrażalki. Przyczepy są też wyposażone w monitoring i klimatyzację. Przy korzystaniu z leasingu na start wystarczy 11 tys. zł. Popularniejszą formą jest natomiast najem. Tutaj kwota wyjściowa wynosi 19 tys. zł – zawiera się w niej koszt najmu, zatowarowania, zakupu kasy fiskalnej.
– Mamy w tej chwili przyczepy, które czekają na franczyzobiorców – mówi Kamil Woźniak. – Z doświadczenia wiem, że jak tylko zaczynają się pierwsze cieplejsze dni to wiele osób chce natychmiast ruszać z sezonowym biznesem.
Inwestycja w wyspę handlową zależy przede wszystkim od jej wielkości. Franczyzodawca szacuje, że obecnie to kwota rzędu 75-80 tys. zł. Możliwe jest tez otwarcie lokalu stacjonarnego. Wówczas należy liczyć się z wydatkiem 50-60 tys. zł.
WIZYTÓWKA CUKREM I SOLĄ
Sieć punktów małej gastronomii.
- 14 lokalizacji
- 3 formaty
- miesięczne opłaty franczyzowe 500 lub 800 zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Dla konceptu Cukrem i Solą mijający rok był rokiem zmian, i to dość przełomowych.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
W październikowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" prezentujemy topowe franczyzy 2023. Poza tym przedstawiamy pomysły na biznes idealne dla kobiet. Do czasopisma dodajemy też prezent – bilet na Targi Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali