Żywność z certyfikatem

Firma Certified E-Friendly Food zajmuje się przyznawaniem certyfikatów żywności sprzedawanej głównie w sieciach handlowych. O certyfikat mogą się ubiegać producenci, dystrybutorzy, sieci sklepów oraz pojedynczy przedsiębiorcy, ale w ostatnim przypadku zyski będą najmniejsze. Za przyznanie certyfikatu jednemu produktowi spożywczemu franczyzobiorca zarabia 315 euro. Wybrane losowo produkty przechodzą badanie w laboratorium. Jego koszt wynosi ok. 60 euro. Franczyzodawca przewiduje, że w pierwszym roku działalności partner jest w stanie sprzedać 100 certyfikatów, w drugim roku 500, a w trzecim nawet tysiąc. Rosnąca liczba wynika m.in. z faktu przedłużania certyfikatu na kolejne lata.
- Z naszego doświadczenie wynika, że producenci i właściciele sieci handlowych w 99 proc. przypadków wykupują certyfikat na kolejny rok. Przypadki rezygnacji dotyczą głównie produktów, które po prostu znikają z asortymentu sklepów – twierdzi Jitka Palatová, menedżer odpowiedzialna za rozwój sieci CEFF.
Franczyzodawca przekazuje partnerom wiedzę na temat składników artykułów spożywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie konsumentów. Franczyzobiorcy mogą także promować certyfikowane produkt na stronie internetowej udostępnianej przez centralę CEFF. Głównym narzędziem przynoszącym zyski przedsiębiorcom jest możliwość używania logo CEFF potwierdzające skład zdrowej żywności. Aby robić to we właściwy sposób i z zyskiem partner przechodzi szkolenie. Całkowita inwestycja w biznes wynosi 4 tys. euro, z czego 3 tys. euro to wartość licencji franczyzowej.
Wymagania stawiane franczyzobiorcom Certified E-Friendly Food to doświadczenie w biznesie, w którym miał miejsce bezpośredni kontakt z klientem. Ponadto konieczna jest, ze względu na międzynarodowy charakter firmy, znajomość języka angielskiego oraz umiejętność zarządzania stroną internetową. Partner powinien także dysponować biurem wyposażonym w sprzęt komputerowy oraz własnym samochodem.
(dw)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
Sieć oferuje już cztery modele współpracy. Najnowszy z nich stawia na mniejsze lokale, niższe koszty inwestycji oraz minimalistyczny wystrój.
– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.
Bogusława i Paweł Bigos z marką Intermarché są związani od 15 lat. W ostatnim konkursie Top Franczyzobiorca zostali zwycięzcami w kategorii „Najszybszy wzrost w sieci”.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzobiorczyni Agencji Wirtualnej z Gdańska w ciągu trzech lat zbudowała silną markę i zdobyła rzeszę lojalnych klientów. Jak tego dokonała?
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów