Jeśli fast food, to w galerii
Logo Złotych Łuków można znaleść już w 332 lokalizacjach w Polsce. Większość restauracji (203) należy do franczyzobiorców, a właściwie multibiorców. Okazuje się bowiem, że na jednego przedsiębiorcę przypada średnio 3,5 restauracji. To sprawdzony sposób budowania sieci w oparciu o partnerów, którzy już się sprawdzili.
– Franczyza McDonald’s wiąże się z przejęciem już istniejącej restauracji, prowadzonej obecnie przez centralę. Udzielamy franczyzy nowym franczyzobiorcom wyłącznie na już działające lokale – mówi Monika Dąbrowska, menedżer ds. franczyzy McDonald’s Polska.
Dwie ostatnio otwarte restauracje znajdują się w centrach handlowych: w Sieradzu w Galerii S oraz w największym centrum handlowo-rozrywkowe w aglomeracji kalisko-ostrowskiej - Galerii Amber w Kaliszu. W każdej z nich zatrudnienie znalazło po ok. 40 pracowników. Co czwarta część załogi zajmują stanowiska menedżerów. - Centra handlowe, sąsiedztwo hipermarketów to dla McDonald’s jeden z ważniejszych obszarów rozwoju sieci w Polsce – mówi Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska.
Całkowita inwestycja w biznes wynosi od 2,3 do 3,8 miliona złotych, z czego franczyzobiorca płaci 40 proc. z własnych środków, resztę finansuje z kredytu bankowego. Od każdego z kandydatów wymagane są środki własne w kwocie min. 1,2 miliona zł. Ponadto partner co miesiąc odprowadza 5 proc. obrotów z tytułu opłaty bieżącej i 4,4 proc. na cele marketingowe. W zamian franczyzobiorca otrzymuje prawo do korzystania z obiektu restauracji, która formalnie należy do centrali. Ma również dostęp do sprawdzonych źródeł zaopatrzenia podlegających stałej kontroli jakości oraz dostęp do sieci firm serwisowych i innych usługodawców. Z kolei po stronie franczyzobiorcy leży obowiązek przestrzegania ustalonych receptur, stosowania określonego wyposażenia, urządzeń reklamowych, dekoracji wnętrza i umeblowania.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...