Lodziarnia zarabia latem
Adam Mendelka franczyzobiorcą Lodów Marsjano został przez przypadek. Na co dzień zajmuje się sprzedażą kosmetyków, w tym perfum, w swoim sklepie internetowym MojeZapachy.pl.
– Któregoś dnia zadzwonił do mnie znajomy z Wybrzeża z pytaniem, czy nie chciałbym poprowadzić biznesu na plaży w Krynicy Morskiej. Okazało się, że wygrał przetarg na dzierżawę plaży i zależało mu na wykorzystaniu powierzchni nad morzem. Pochodzę z Elbląga, skąd bardzo blisko do Krynicy, dlatego bez wahania się zgodziłem i postawiłem na sezonowe lodziarnie – wspomina przedsiębiorca.
Wszystko działo się rok temu wiosną. Nie było zatem zbyt dużo czasu na kupno urządzeń chłodniczych i zbudowanie całej infrastruktury dla czterech budek, które znajdowały się oddalone od siebie o 500-700 m, przy sąsiadujących wejściach na plażę. Adam Mendelka musiał zadbać o podłączenie lodziarni do prądu i kanalizacji. Trzeba było pod piaskiem poprowadzić rury z bieżącą wodą oraz wykopać szambo.
– Na szczęście urzędnicy okazali się bardzo przychylni. To między innymi zasługa tego, że nowy dzierżawca plaży, w przeciwieństwie do poprzednika, zainwestował w teren. Nie ograniczał się wyłącznie do najmu, ale dał także coś od siebie: ujednolicił wygląd domków na plaży, otworzył tawernę i toalety. Urzędnicy to docenili, dlatego także w moim przypadku byli nastawieni probiznesowo – opowiada Adam Mendelka.
Franczyzodawca Lodów Marsjano sprzedał franczyzobiorcy urządzenia do produkcji lodów. Przedsiębiorca mógł liczyć na pomoc w sfinansowaniu kupna urządzeń do czterech lodziarni o równowartości ok. 100 tys. zł. Dodatkowo dawca licencji w trakcie dwudniowego szkolenia nauczył personel obsługi urządzeń, ich konserwacji, zasad wyrabiania lodów z gotowej mieszanki oraz obsługi kasy fiskalnej. Adam Mendelka kupił od centrali uniformy dla pracowników oraz materiały marketingowe reklamujące lodziarnie. Ponadto przedsiębiorca zaopatruje się w produkty do robienia lodów świderków u dostawców centrali. – W tym roku partner może liczyć na znacznie niższe ceny niż rynkowe – zapewnia Jacek Pietrzak, franczyzodawca.
Flirt pomaga w sprzedaży
W ofercie Lodów Marsjano znajdują się także gofry, shake’i i granity, czyli chłodzone napoje.
– Nie rozważałem otwarcia tylko jednej lodziarni, ponieważ to by mi się nie opłaciło. Tym bardziej że cały sezon przebywałem nad morzem, bo podobnie jak każdy inny biznes, lodziarnię również trzeba osobiście nadzorować. Kiedy pewnego dnia pękł świder do robienia lodów, bo pracownik za bardzo go zmroził, musiałem szybko interweniować. Potrzebowałem kilkunastu godzin na kupno i zainstalowanie nowego – podaje przykład franczyzobiorca.
Mimo dużego pośpiechu lodziarnie w Krynicy ruszyły 10 lipca, co dla Adama Mendelki oznaczało spóźnienie. Bo sezon zaczął się trzy tygodnie wcześniej. Zrekompensowała mu to piękna pogoda przez całe lato, bo – według przedsiębiorcy – było ono najlepsze od wielu lat. Właśnie słoneczna pogoda to klucz do powodzenia w tym biznesie. Lodziarnie działają cały tydzień od godziny 10. do 21., nawet gdy pada. Największy ruch jest między 11. a 14., kiedy na plaży wypoczywa najwięcej wczasowiczów, oraz o zachodzie słońca, przy okazji spacerów. W czasie największego oblężenia lodziarni urządzenia trzeba uzupełniać produktami do robienia świderków nawet co pół godziny. Franczyzobiorca ma także swój sposób na rekrutację pracowników.
– W roli sprzedawcy lodów najlepiej sprawdza się młoda dziewczyna w wieku 18-20 lat, która chce zarobić w okresie wakacyjnym. W ciągu dnia sprzedaje lody, a wieczory ma dla siebie. Starsze osoby mają wyższe oczekiwania finansowe i nie zawsze są zainteresowane dorywczą pracą. Ważne też, aby sprzedawczyni nie była pod ciągłą kontrolą… swojego chłopaka. Miałem przypadek zazdrosnego chłopaka, który chciał, żeby dziewczyna zrezygnowała z pracy, bo klienci z nią flirtowali – mówi Adam Mendelka.
Podpisana umowa z dzierżawcą plaży dotyczyła trzech lat z możliwością przedłużenia o kolejnych osiem. Dlatego Adam Mendelka nie musi się martwić o przyszłość. Przygotowania do kolejnego sezonu przedsiębiorca rozpoczął na początku maja. Musi wykonać przegląd wszystkich urządzeń, zrekrutować pracowników i liczyć na dobrą pogodę.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...