30.10.2014

Pizza z przyczepy

Foodtruck z burgerami lub kawą? Znamy. Pizza Local proponuje mobilną pizzerię.

Mobilny piec opalany drewnem, w którym można wypiekać m.in. pizzę, to dobry pomysł na biznes, także poza sezonem wakacyjnym - twierdzą właściciele konceptu Local Pizza. Przedsiębiorcy zainteresowani zakupem mobilnego pieca zainstalowanego w przyczepie otrzymują dokumentację, którą należy złożyć w Sanepidzie przed rozpoczęciem działalności oraz know-how na temat zasad prowadzenia mobilnego punktu gastronomicznego. Firma organizuje również warsztaty z pizzerem, który w ciągu 2 dni uczy, jak przygotowywać potrawy w piecu.
- Na szkoleniu przekazujemy praktyczne informacje, m.in. dotyczące wyrabiania ciasta, nakładania półproduktów, wypieku w piecu opalanym drewnem, zachowania zasad bezpieczeństwa. Jednocześnie wdrażamy uczestników szkolenia w temat prowadzenia biznesu w gastronomii. Na zakończenie partner ma już solidne podstawy, by bez obaw zacząć działać w gastronomii – zapewnia Anna Radosz, specjalista ds. rozwoju marki Local Pizza.

Mobilna pizzeria Local Pizza Fot. Local Pizza

Local Pizza zajmuje się nie tylko produkcją i sprzedażą pieca, ale przeprowadza także szkolenie swoich biznesowych partnerów. Koszt przyczepy to 24,9 tys. zł.

Taka forma gastronomi daje dużą dowolność wyboru lokalizacji. Można działać w kurortach turystycznych: nad morzem, jeziorem czy przy stoku narciarskim. Mobilna gastronomia coraz częściej jest też stałym elementem różnych wydarzeń kulturalnych - pikników, targów śniadaniowych czy festiwali.
- Z rozmów prowadzonych z partnerami wynika, że ci nastawiają się głównie na obsługę imprez weekendowych, pikników i innego rodzaju eventów. Kontrahentom udostępniamy kontakty do firm zajmujących się imprezami masowymi, jak targi z dobrą żywnością czy imprezy miejskie. Zgłaszają się do nas również osoby mające działki w dogodnych lokalizacjach, bo mobilna gastronomia jest świetnym pomysłem na dodatkowe wykorzystanie niewielkiej posesji – podpowiada Anna Radosz.

Przyczepa z piecem waży 1300 kg, z czego większą część wagi stanowi szamotowy piec o średnicy 130 cm. Jednorazowo można w nim wypiec od 2 do 4 sztuk pizzy w trzy minuty. W mobilnym piecu opalanym drewnem, oprócz pizzy, można przyrządzać także pieczywo, ryby, warzywa i mięso. Dawca licencji deklaruje dużą elastyczność w stosunku do oczekiwań klientów, brak opłaty wstępnej oraz opłat stałych.
Anna Wrona

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

7

Anna Wrona

dziennikarz
Napisz do autora