Franczyza od McDonald’s
Większość z 400 restauracji McDonlad’s (około trzech czwartych) jest prowadzona przez franczyzobiorców. Marka ma w Polsce 62 partnerów franczyzowych, każdy prowadzi więc kilka restauracji. – Rozwijamy się głównie w oparciu o bazę istniejących biorców – przyznaje Monika Dąbrowska, franchising menedżer w MC Donald’s Polska. – Ale prowadzimy również rekrutację nowych partnerów.
Weryfikacja kandydatów odbywa się bardzo starannie. Muszą wykazać się m.in. doświadczeniem biznesowym albo w prowadzeniu własnej firmy, albo w zarządzaniu w dużej firmie. Ważny jest warunek finansowy – by rozpocząć współpracę z McDonald’s, trzeba dysponować wkładem własnym w wysokości minimum 1,2 mln zł. Pełna inwestycja jest jednak większa, w zależności od konkretnego lokalu wynosi od 2 do 4,5 mln zł. To koszt lokalu „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, infrastrukturą, parkingiem itd. Różnicę między tym 1,2 mln zł a ostatecznym kosztem inwestycji franczyzobiorca może pokryć z kredytu.
Opłata licencyjna, płatna jednorazowo od każdego lokalu, to równowartość 45 tys. dolarów. Opłaty miesięczne naliczane są w procentach od obrotu. Opłata franczyzowa wynosi 5 proc., a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci też co miesiąc czynsz za korzystanie z obiektu, który pozostaje własnością firmy. Jego wysokość jest ustalana indywidualnie.
Franczyzobiorca może przejąć już funkcjonujący lokal własny „Złotych Łuków” albo zdecydować się na inwestycję w nowy obiekt. O lokalizacji decyduje McDonald’s, kierując się preferencjami franczyzobiorcy co do rejonu. Lokale z logo „Złotych Łuków” najczęściej powstają jako wolnostojące obiekty, z opcją McDrive. Inne formaty to punkt w food courcie galerii handlowej albo lokal instore, np. w ciągu handlowym, z wejściem od ulicy. Licencjodawca zapewnia partnerom kompleksowe szkolenia, które trwają nawet kilkanaście miesięcy. Franczyzobiorcy korzystają też m.in. ze źródeł zaopatrzenia, sprawdzonych i kontrolowanych przez McDonald’s. Mają też dostęp do sieci firm serwisowych i innych usługodawców.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali