Łukasz Przygoda, franczyzodawca marki Lody Przygoda&Lavazza
Łukasz Przygoda, franczyzodawca marki Lody Przygoda&Lavazza / "Mobilny punkt daje tę możliwość, że w każdej chwili możemy go przestawić w inne miejsce. Jeśli jesteśmy niezadowoleni z lokalizacji, bo np. dana miejscowość świeci latem pustkami, możemy poszukać lepszej".
Wtorek
17.04.2018
Przy dobrej lokalizacji inwestycja w przyczepę z lodami może się zwrócić po jednym sezonie. – mówi Łukasz Przygoda, franczyzodawca marki Lody Przygoda&Lavazza.
 

Sezon lodowy już się rozpoczął?
Tak, niektóre z naszych 120 punkty rozpoczęły już pracę. Ale wciąż jest czas, by uruchomić nową placówkę. Przyczepy marki Lody Przygoda&Lavazza czekają na nowych franczyzobiorców. Chcemy rozbudowywać naszą sieć w miastach liczących ok. 30 tys. mieszkańców. Takie rynki, w przeciwieństwie do dużych miast, nie są jeszcze nasycone lodziarniami. Mamy do zaproponowania gotowe lokalizacje przy marketach Kaufland w całym kraju, ale franczyzobiorcy mogą też sami wyszukać dla siebie atrakcyjne miejsce. Warunek jest taki, że musi ono mieć dostęp do źródła prądu.

Ile trzeba przeznaczyć na inwestycję w przyczepę z lodami?
Oferujemy franczyzobiorcom pięć rodzajów przyczep gastronomicznych. W zależności od wyposażenia (np. maszyna do lodów włoskich, do świderków, gofrownica, ekspres do kawy) ich koszt to od 63 do 97 tys. zł. Można skorzystać z leasingu lub kredytu, co obniży kwotę inwestycji na starcie. Nie pobieramy opłaty wstępnej, przez pierwszy rok współpracy franczyzobiorca nie musi też płacić miesięcznej opłaty franczyzowej. Później wynosi ona 500 zł, płatne tylko w czasie trwania sezonu.

Lody to biznes mocno zależny od pogody, która bywa kapryśna. Czy naprawdę można na nim zarobić?
Nawet jeśli pada, to nigdy przez całą wiosnę i lato. Poza tym mobilny punkt daje tę możliwość, że w każdej chwili możemy go przestawić w inne miejsce. Jeśli jesteśmy niezadowoleni z lokalizacji, bo np. dana miejscowość świeci latem pustkami, możemy poszukać lepszej. Mieliśmy np. franczyzobiorcę z Żywca, który postanowił w trakcie sezonu przenieść się z przyczepą nad morze. Większość franczyzobiorców, którzy zaczynają współpracę z nami, zakłada, że będzie to dla nich tylko dodatkowy biznes sezonowy. A po sezonie, gdy widzą, jak bardzo może to być opłacalna działalność, decydują się na zakup kolejnych przyczep, chcą się rozwijać, negocjują z nami wyłączność terytorialną. Przy dobrej lokalizacji inwestycja w przyczepę może się zwrócić po jednym sezonie. Nasz system szkoleń pozwala na to, by każdego nauczyć obsługi maszyn i prowadzenia lodziarni. Wśród franczyzobiorców mamy np. panią, która dorabia sobie w ten sposób do emerytury, pracując tylko w weekendy.

Rozmawiała Monika Wojniak


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
Bosko- Lody Produkcji Własnej
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chinkalnia Restauracja Gruzińska
Chop Chop Lody Tajskie
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Falla
Fitnezja Catering Dietetyczny
Fornetti
Fresh Gelato
Fresh Pizza
Fruitisimo
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lafaye
Lepione
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mr Hamburger
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Panda Ramen
Pan Naleśnik
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Cezar
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sushi Royal
Tairoll
Tel Aviv
Tornado Café
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Zdrowe!

POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018