Wierni krewetkom
W których miastach bary z krewetkami cieszę się największą popularnością?
Z pewnością we Wrocławiu, gdzie mamy swój własny lokal. Wielu klientów przychodzi do naszych barów również na Śląsku. Nadal pojawiają się nowe knajpy, między innymi w Częstochowie i Rybniku. Za kilka miesięcy ruszy również punkt w Gliwicach. Co więcej, chętni franczyzobiorcy nadal zgłaszają się do nas z propozycją kolejnej franczyzy.
Czy zauważacie wzrost konkurencji ze strony innych barów krewetkowych?
Tak, acz niezbyt silnie. Pojawiają się pojedyncze bary podobne do naszego. Mamy już bezpośrednią konkurencję w Gliwicach.
Czego wymagacie od partnerów?
Przede wszystkim franczyzobiorcy powinni być przedsiębiorczy i mieć głowę na karku. Co więcej, muszą znaleźć lokal na restaurację. W tym nie pomagamy jako franczyzodawcy. Punkt musi mieć ogródek, znajdować się przy ulicy, w centrum miasta. Franczyzobiorca montuje w nim system wentylacyjny i oszklone witryny. Dodatkowo, załatwia koncesję na alkohol. Jeśli zaakceptujemy dany lokal, franczyzobiorca może zacząć urządzać go w środku. My dajemy gotowy projekt ze wskazówkami dla naszych partnerów. Przekazujemy również przepisy na dania z krewetkami w menu. Licencjobiorcy podążają za naszymi wskazówkami, nie wprowadzają swoich zmian do karty.
Jaki jest koszt inwestycji w bar?
Trzeba przeznaczyć około 300 tys. zł na start. Pobieramy także opłatę franczyzową w wysokości 15 tys. zł, która pokrywa koszt szkoleń i projektu lokalu.
Planują państwo wprowadzenie zmian do swoich barów?
Na pewno nie planujemy gruntownych zmian. Mimo to nasz koncept ciągle ewoluuje. Zatrudniliśmy firmę architektoniczną, która pomaga w ujednoliceniu wystroju wnętrz wszystkich barów franczyzowych. Dzięki temu lokale są bardziej spójne. Wprowadzamy delikatne zmiany w menu, chcemy dodać do oferty kawę i ciasta. Konkretne pozycje w karcie zależą jednak od danej lokalizacji. Na pewno pozostajemy przy krewetkach, nie będziemy wprowadzać na przykład dań z kurczakiem.
Rozmawiała Hanna Górczyńska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...