Mała czarna na rowerze
Mobilne kawiarenki urozmaicają gastronomiczny krajobraz już od dawna, zwłaszcza wiosną i latem. Ten pomysł na biznes wykorzystuje też franczyzodawca marki Tornado Café. Pierwsza kawiarenka z tym szyldem zaczęła działać wiosną 2011 roku. Teraz funkcjonuje pięć placówek własnych (pojawiają się głównie na eventach, m.in. Targach Śniadaniowych, imprezach firmowych, są wypożyczane do filmów i reklam) i jedna franczyzowa (w jednym z warszawskich szpitali).
– Docelowo chcielibyśmy mieć kilkadziesiąt franczyzowych punktów w Polsce – zapowiada Maciej Stanke, franczyzodawca Tornado Café. – Franczyzobiorców szukamy w miastach liczących powyżej 60 tys. mieszkańców oraz w strefach i miasteczkach turystycznych: miejscowościach górskich, nadmorskich, obszarach rekreacyjnych, parkowych, pałacowych.
Mobilne kawiarenki Tornado Café to rowerowe riksze z napędem elektrycznym.
– Mamy jeden, sprawdzony model kawiarenki, który dostarczymy franczyzobiorcy pod wskazany adres – wyjaśnia Maciej Stanke. – Nasze rozwiązania techniczne i najwyższej jakości sprzęt do parzenia kawy dają możliwości pracy praktycznie w każdych warunkach, bez podłączenia do prądu.
Koszt gotowej do pracy kawiarenki to 44,9 tys. zł. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa to 400 zł plus 5 proc. od obrotu.
Franczyzodawca zapewnia szkolenia z zakresu obsługi kawiarenki, przygotowywania kawy, efektywnej sprzedaży. Wspiera też licencjobiorcę w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji, pomaga w załatwieniu formalności związanych z uzyskaniem zgody na postawienie punktu, poleca sprawdzonych dostawców, dba o ogólnokrajowy marketing sieci i przekazuje franczyzobiorcy projekty graficzne i materiały marketingowe i umożliwiające lokalne działania promocyjne.
Mobilna kawiarnia może być biznesem dodatkowym, np. na weekendy, ale może też stać się głównym źródłem dochodu franczyzobiorcy.
– Jeśli ktoś nie chce rzucać pracy, w tygodniu może nadal pracować na etacie, a kawę sprzedawać tylko podczas weekendów – mówi Maciej Stanke. – Przyznam, że ja robiłem podobnie: pracowałem na etacie w innej branży, a w sobotę i niedzielę zajmowałem się sprzedażą kawą. Oczywiście to już dosyć odległa przeszłość. Teraz mój biznes pochłania mnie zawodowo w stu procentach.
Licencjodawca szacuje, że inwestycja w kawiarnię Tornado Café może zacząć się zwracać po sześciu miesiącach.
– Mobilne kawiarnie to zdecydowanie biznes całoroczny – zapewnia franczyzodawca Tornado Café. – W okresie jesienno zimowym działamy podczas wielu, rożnego rodzaju imprez „pod dachem” jak np. targi, imprezy kulinarne, modowe. Mamy też dużo zamówień na eventy firmowe. Zachęcamy potencjalnych franczyzobiorców z południa Polski do zainteresowania się sprzedażą kawy przy stokach narciarskich. Wiemy z doświadczenia, że jakość i dostępność kawy w takich miejscach pozostawia wiele do życzenia.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...