Franczyza dla spragnionych
Co powstanie po zmieszaniu herbaty, mleka, jogurtu w ponad stu różnych kompozycjach smakowych? Z odpowiedzią spieszy firma YanTea, która właśnie rozpoczęła w Polsce sprzedaż produktu o nazwie Bubble Tea. „Bąbelkowa Herbatka” to oryginalny koktajl serwowany w hermetycznie zamykanych kubkach, który pije się przez specjalną grubą słomkę przystosowaną do „wyławiania” z napoju smakowych dodatków.
Jak twierdzi Maria Huk, prezes spółki YanTea, Bubble Tea nie jest produktem z jednoznaczną recepturą, tylko pewną bazą do rozwoju i wdrażania własnych pomysłów na oryginalne koktajle. Pierwszy punkt firmy powstał w marcu 2012 roku w CH Nowy Turzyn w Szczecinie. Teraz operator marki poszukuje partnerów franczyzowych i kolejnych lokalizacji.
- Franczyzobiorca ma zapewnioną całkowitą opiekę nad swoim punktem oraz wyłączność terytorialną. Nie musi się martwić o dostawy czy naprawę sprzętu. Personel jest profesjonalnie przeszkolony przez naszych managerów. Każdy lokal franczyzowy traktujemy jak swój własny – zapewnia Maria Huk.
Pytanie tylko, czy nowy produkt przyjmie się na polskim rynku, na którym klienci odznaczają się dość znaczną nieufnością wobec nowych marek. Dobrym przykładem może być tu sieć placówek z mrożonymi jogurtami Yogen Fruz, która już po raz trzeci zabiega o względy polskich konsumentów, a liczba jej dotychczasowych otwarć jest znacznie niższa od zapowiadanej.
- Wprowadzenie nowych produktów na rynek polski jest zagadnieniem złożonym i nie można przenosić pewnych schematów z innych krajów. W Niemczech Bubble Tea przyjął się stosunkowo szybko i w tej chwili przeżywa swoją kulminację rozwoju sprzedaży. Powstało tam wiele firm i sieci, które serwują Bubble Tea. Nawet niemiecki McDonald’s w pogoni za trendami wprowadził te produkty w swoim module kawiarnianym – zaznacza Maria Huk.
Czas pokaże, czy sukces oryginalnych koktajli na niemieckim rynku da się powtórzyć i na polskim rynku. Ze pewnością ciekawość klientów i chęć spróbowania czegoś nowego będzie dla YanTea nieocenionym sojusznikiem.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali