Pizza na telefon lub na miejscu
Marcin Ciesielski, właściciel sieci pizzerii 105-Stopiątka
Oferta współpracy franczyzowej umożliwia inwestycję w dwa różne formaty pizzerii 105-Stopiątka. Skąd taki pomysł?
Przedsiębiorcy mają do wyboru model restauracyjny lub mniejszy, typu ekspres, który realizuje wyłącznie zamówienia telefoniczne z dostawą bezpośrednio do klienta. Rozwój dwóch rodzajów placówek wynika z potrzeb rynku. Są miejsca, gdzie życie towarzyskie kwitnie głównie w domach oraz takie, gdzie klienci lubią zjeść „na mieście”. Model biznesowy dopasowany jest do zachowań konsumenckich na danym obszarze. Większe lokale należące do sieci powstają przy głównych ulicach i deptakach większych miast oraz w centrach handlowych. 105-Stopiątka ekspres działa natomiast w miejscowościach od 30 tys. mieszkańców lub na osiedlach większych aglomeracji. Aktualnie funkcjonuje 10 placówek 105-Stopiątka, dwie w formacie ekspres i osiem restauracji.
Jakie standardy muszą spełniać oba modele placówek?
Placówki 105-Stopiątka ekspres wymagają powierzchni ok. 50 m2 by zmieścić kuchnię, pomieszczenie sanitarne oraz miejsce dla kierowcy. Część lokali działa również w systemie Drive obsługując klientów zmotoryzowanych. Pizzerie w formacie restauracyjnym są wielkości ok. 120 m2. Powierzchnia lokalu musi spełniać wymagania typowej restauracji z miejscem na kuchnię, część jadalną oraz zaplecze sanitarne.
Jakie są koszty inwestycji w poszczególny rodzaj placówek pizzerii 105-Stopiatka?
Koszt inwestycji w restaurację 105-Stopiątka waha się od 80 tys. zł do 140 tys. zł. Wszystko zależy od stanu lokalu oraz powierzchni. Placówki typu ekspres wymagają mniejszych nakładów finansowych. Osoby zainteresowane tym modelem biznesowym muszą dysponować kwotą rzędu ok. 40 tys. zł. Lokal wymaga minimum trzech osób zatrudnionych na stałe. Inaczej jest w przypadku restauracji 105-Stopiątka, gdzie liczba pracowników wynosi od 8 do 14 osób. Jestem dystrybutorem sprzętu kuchennego, dzięki czemu franczyzobiorcy mogą korzystać z rabatów na wszelkiego rodzaju urządzenia. Udzielam również kredytu kupieckiego na produkty spożywcze pochodzące od ogólnopolskich dostawców. Nie pobieram opłaty za przystąpienie do sieci oraz opłaty marketingowej. Istnieje jedynie opłata miesięczna za funkcjonowanie w sieci w wysokości 1 tys. zł.
Rozmawiała (mk)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...