McDonald’s posiada na całym świecie ok. 31 tys. restauracji, zaś Burger King ok. 12 tys.
Wtorek
02.09.2014
Burger King wynosi się z USA, bo chce. McDonald’s zamyka restauracje w Rosji, bo musi.
 

W drugiej połowie sierpnia rosyjskie służby sanitarne nakazały zamknięcie czterech restauracji McDonald’s w Moskwie. To efekt przeprowadzonych tam kontroli i rzekomych uchybień jakich dopuszczono się w audytowanych fast foodach. Jednym z zamkniętych lokali jest punkt znajdujący się na Placu Puszkina, który działał tam nieprzerwanie od 1990 roku. Władze sieci zapowiedziały szybkie usunięcie niedopatrzeń i ponowne otwarcie restauracji. Centrala w żadnej swojej wypowiedzi nie sugeruje, że wydane decyzje mają charakter polityczny. Tak samo było w przypadku zamknięcia barów McDonald’s na zajętym przez Rosjan Krymie. Nie trzeba było głośno mówić, że wycofanie się koncernu z tej części Europy wynikała z niechęci Rosjan wobec amerykańskiej sieci. Nasi wschodni sąsiedzi nie mogą jednak, a przynajmniej nie powinny, mścić się na McDonald’s za międzynarodowe sankcje nałożone na Rosję. Amerykańska firma zatrudnia tam w końcu 35 tys. osób.

Rynek nie znosi próżni. Burger King zapowiedział swoją ekspansję na Krym. Do niedawna sieć mogła być postrzegana, podobnie jak McDonald’s, jako symbol amerykańskiego konsumpcjonizmu. Tylko że zgodnie z zeszłotygodniową zapowiedzią Burger King będzie teraz… kanadyjską siecią. To efekt fuzji z posiadającą siedzibę w Ontario siecią Tim Hortons. Wartość fuzji ocenia się na 11 miliardów dolarów. Łączne obroty obu firm to 23 miliardy dolarów. Do dwóch sieci, które nadal będą działać oddzielnie, należeć będzie teraz ok. 18 tys. lokali w 100 krajach. Fuzja dała Burger Kingowi możliwość wyprowadzki centrali z USA, gdzie poziom podatków pobieranych od korporacji jest tu najwyższy na świecie.

(dw)


POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018