Pizzerie jeszcze się nie przejadły
Tomasz Wiśniewski, menedżer w firmie Wojtex
Większość sieci pizzerii chwali się kolejnymi otwarciami lokali. Czy rynek nie jest jeszcze nasycony?
W Polsce działa coraz więcej pizzerii sieciowych i niezrzeszonych, ale na rynku nadal jest miejsce dla tego typu lokali. Warunkiem jest jednak znalezienie miejsca, które ma dostęp do parkingu i umożliwia ustawienie letniego ogródka. Jeśli nie dysponujemy lokalem znajdującym się przy ruchliwej ulicy, nie odrzucajmy go od razu, bo może się okazać, że ma potencjał związany z realizacją zamówień do klienta. W przypadku niektórych restauracji 60-70 proc. przychodu pochodzi właśnie z dostaw. Część pizzerii posiada osobne piece do obsługi wyłącznie tego rodzaju zamówień. Istnieje możliwość otwarcia lokalu zajmującego się jedynie dostawami, ale tylko w dużym mieście. Nie pośredniczymy w znajdowaniu lokali dla franczyzobiorców. Partnerzy sami weryfikują opłacalność lokalizacji pod względem kosztów utrzymania (opłaty z tytułu najmu, media), wielkości lokalu oraz gęstości zaludnienia najbliżej okolicy lokalu.
W mijającym roku portfolio Biesiadowa powiększyło się o dwa nowe koncepty - Western Chicken i Rybkodajnię. Jakie są plany franczyzodawcy na 2015 rok?
Obecnie na terenie kraju działa ponad 120 punktów franczyzowych naszych czterech marek. Ostatnio udało nam się otworzyć lokale w Krakowie, Płocku i Skawinie. W 2015 roku planujemy powiększyć sieci Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza o ok. 40 nowych pizzerii. Restauracje otwieramy zarówno w mniejszych miastach, takich jak chociażby Kobyłka licząca 20 tys. mieszkańców czy Nowa Dęba – 11 tys. mieszkańców, jak również w dużych aglomeracjach: Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Z kolei pod szyldem Western Chicken chcielibyśmy, aby za rok funlcjonowało ponad 30 lokali. Umożliwiamy także otwarcie restauracji za granicą, gdzie działa już jeden punkt. Znajduje się on w angielskim Ashford.
Jaki powinien być właściciel dobrze prosperującej restauracji?
Doświadczenie w gastronomi naszego przyszłego partnera nie jest tak istotne, jak jego zaangażowanie. Idealny franczyzobiorca powinien byś osobą kontaktową i odporną na stres. Ważne, żeby osobiście sprawdzał, jakie wyniki osiąga jego restauracja.
rozmawiał (dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
– To, że wchodzicie we franczyzę, nie jest gwarancją sukcesu. Gwarancją sukcesu jesteście wy – mówi Wojciech Goduński, twórca kanału Kopalnia Sukcesu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...