Z telewizji do franczyzy

Konrad Rybak, franczyzobiorca Biesiadowo i Western Chicken
Konrad Rybak był jednym z bohaterów pierwszej serii programu „Kto poślubi mojego syna?”, emitowanego przez stację TVN. Reality show, w którym matki szukały idealnej żony dla swoich synów, oglądało średnio ponad 2 mln widzów. Później pan Konrad zagrał jeszcze m.in. epizod w serialu „Przyjaciółki”.
– To, że trafiłem do telewizji było kwestią przypadku – opowiada. – Dobrze się bawiłem. Teraz jednak pora na poważny biznes.
W poszukiwaniu lokalu
Konrad Rybak skończył studia z zarządzania w gastronomii i hotelarstwie. Oprócz teorii zna też praktyczną stronę tej branży – przez prawie rok pracował w restauracji typu fast food w galerii handlowej.
– Zobaczyłem, na czym polega ta praca, jakie obroty można osiągnąć – mówi. – I zdecydowałem, że gastronomia to moja zawodowa przyszłość.
Konrad Rybak postanowił otworzyć lokal we franczyzie. Przeglądał internet, jeździł na targi franczyzy, rozmawiał z licencjodawcami. W końcu zdecydował się na pizzerię Biesiadowo. Jednak okazało się, że wybór licencjodawcy to wcale nie była najtrudniejsza część przedsięwzięcia. Minął rok, zanim franczyzobiorca znalazł odpowiednie miejsce na swoją restaurację.
– W Warszawie, gdzie mieszkam, po pierwsze jest już mnóstwo lokali tej sieci. Podobnie w okolicach stolicy – opowiada. – Po drugie ceny najmu tutaj są bardzo wysokie. Dlatego postanowiłem szukać także w innych regionach Polski. Wiedziałem, że chcę otworzyć restaurację w galerii handlowej. Pracowałem w takim miejscu i wiem, że ta lokalizacja zapewnia większe obroty niż lokal np. na osiedlu mieszkaniowym. Poza tym nie wymaga nakładów na promocję. Restauracja w centrum handlowym klientów ma od razu.
Dwa w jednym
Szukając lokalu Konrad Rybak porównywał nie tylko ceny, ale też liczbę klientów odwiedzających galerie i konkurencję na lokalnym rynku. W końcu wybór padł na Starogard Gdański.
– Food court tej galerii pomieści tylko dwie restauracje. Wiele osób namawiało mnie, abym wynajął całość. I zdecydowałem się na to, zwłaszcza, że cena była bardzo atrakcyjna. W ten sposób wykluczyłem też ewentualną konkurencję – nie ukrywa nasz rozmówca.
W drugim lokalu będzie się mieścił Western Chicken, koncept należący – podobnie jak Biesiadowo – do firmy Wojtex. Obydwie restauracje mają wspólne zaplecze gastronomiczne, co pozwoli sporo zaoszczędzić na wydatkach inwestycyjnych. Strefa dla klientów pomieści około 30 gości.
– Franczyzodawca zaproponował mi atrakcyjne warunki współpracy, mam też korzystną umowę z galerią handlową. Nakłady na inwestycję nie są więc zbyt wysokie – twierdzi Konrad Rybak. – Obydwa lokale planuję otworzyć w grudniu, wcześniej w całej galerii będzie gruntowny remont. Grudzień to dobry miesiąc jeśli chodzi o handel, mam więc nadzieję, że restauracje zaczną od razu na siebie zarabiać. Przeprowadzam się z Warszawy na Pomorze, bo tylko w ten sposób będę mógł właściwie doglądać biznesu.
Sieć Biesiadowo liczy w tej chwili blisko 120 pizzerii. Kwota inwestycji zaczyna się od 42 tys. zł. Do końca września obowiązuje jednak promocja dla nowych franczyzobiorców – piec do wypieku pizzy mogą kupić za 1 zł netto, co pozwala zaoszczędzić 8 tys. zł. Miesieczna opłata franczyzowa to 1 tys. zł.
Pod szyldem Western Chicken działa ponad 30 lokali. Tutaj kwota inwestycji zaczyna się od 30 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800 zł.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– International Franchise Day to święto dobrej współpracy dla tych, którzy w takim modelu działają – podkreśla Adam Kuc, właściciel placówki partnerskiej VeloBanku.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali