Z miłości do słodkości

Potrzebny jest lokal o wielkości minimum 40 m2 i 59 tys. zł, aby otworzyć cukiernię House of Donuts.
Julia Krzanowska, Damian Czopek, franczyzodawcy marki House of Donuts
Środa
28.10.2015
Właściciele House of Donuts chcą z ofertą dotrzeć do studentów. Lokal z amerykańskimi pączkami można otworzyć za 59 tys. zł.
 

Julia Krzanowska studiuje dietetykę i psychologię w zarządzaniu, Damian Czopek jest świeżo upieczonym absolwentem handlu międzynarodowego. Wspólnie zdecydowali się zainwestować we własny biznes.
– Oboje pracowaliśmy wcześniej w firmie gastronomicznej. Już wtedy myśleliśmy o własnym biznesie – opowiada Julia Krzanowska. – Niedługo później poleciałam w odwiedziny do siostry do Kanady. Ona zaraziła mnie entuzjazmem do amerykańskich słodkości. A że oboje ze wspólnikiem mamy zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, postanowiliśmy donaty połączyć z trendem zdrowego żywienia, który staje się w Polsce coraz bardziej popularny.

Biznes dla studenta?

Pierwsza kawiarnio-cukiernia House of Donuts powstała w Krakowie rok temu, a już wiosną 2015 ruszyła kolejna. Oba lokale mieszczą się w centrum Krakowa, jeden prawie przy samym Starym Rynku. W ofercie mają oczywiście amerykańskie donaty, zrobione według oryginalnej receptury, kawy, lody, ale też propozycje dla alergików i wegan – bezglutenowe ciasta i śniadania (np. owsianki).
– Klientów mamy bardzo różnorodnych, począwszy od uczniów, którzy kupują donaty, przez pracowników korporacji, po mamy, które dla siebie kupują wegańskie ciasto, a dla dzieci coś słodkiego i kolorowego – wylicza Julia Krzanowska.

Pomysłodawcy House of Donuts postanowili podzielić się swoim konceptem. Właśnie wystartowali z ofertą franczyzową.
– Chcemy zachęcić do niego przede wszystkim operatywnych studentów. Nasz przykład pokazuje, że można łączyć naukę z prowadzeniem biznesu – przekonuje Julia Krzanowska.

Oczywiście, trzeba mieć pieniądze na start. Aby otworzyć cukiernię, potrzeba lokalu wielkości minimum 40 m2 i 59 tys. zł brutto. To – zdaniem licencjodawcy – wystarczy na podstawowe urządzenie i wyposażenie. Opłata wstępna wynosi 8 tys. zł. W zamian franczyzobiorca otrzymuje m.in. projekt lokalu, wizualizację, pomoc w doborze personelu, szkolenia dla siebie i pracowników. Za nieco większą kwotę opłaty wstępnej, 11 tys. zł, franczyzodawca przygotuje także całą dokumentację potrzebną do dokonania kompletnego odbioru lokalu (m.in. dla Sanepidu, straży pożarnej, dokumentację HACAP).

Właściciele marki właśnie finalizują prace nad mobilną wersją House of Donuts. Będzie to mały food truck, przygotowany na bazie minisamochodu francuskiej marki Aixam, do którego prowadzenia nie potrzeba prawa jazdy. Ma kosztować od 40 do 50 tys. zł.

Ugryźć swój kawałek rynku

Jeśli franczyzobiorca będzie prowadził tylko jedną cukiernię marki, będzie zobowiązany płacić franczyzobiorcy 750 zł opłaty franczyzowej miesięcznie. Jeżeli zdecyduje się na otwarcie kolejnych lokali, wówczas opłata za każdy wyniesie 500 zł.
– Zachęcamy do otwierania dwóch lokali, bo to pozwala szybciej osiągnąć płynność finansową – tłumaczy współwłaścicielka firmy.  – Warto podkreślić, że obydwie nasze krakowskie cukiernie zaczęły na siebie zarabiać już po pierwszym miesiącu działalności.

Amerykańskie pączki z dziurką chce sprzedawać Polakom także światowy gigant Dunkin Donuts. Firma znalazła już masterfranczyzobiorcę nad Wisłą. To jej drugie podejście do naszego rynku. Pierwszą próbę podjęła w latach 90., ale po kilku latach musiała się wycofać. Czy potentat, który ma ponad 11,3 tys. kawiarni w 37 krajach Europy zagrozi małej firmie z Krakowa?
– Na razie słyszymy tylko szumne zapowiedzi – mówi spokojnie Julia Krzanowska. – Poza tym lokale Dunkin Donuts są utrzymane w zupełnie innym stylu niż nasze. My stawiamy na zdrowe produkty, pracujemy nawet nad recepturą bezglutenowego donata. Z drugiej strony konkurencja może pomóc w popularyzacji tego produktu. Nikt już nie będzie wówczas mylnie nazywał donata pączkiem.


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Bosko- Lody Produkcji Własnej
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Falla Sp. z o.o.
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Panda Ramen
Pan Naleśnik
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tairoll
Tel Aviv
Telepizza
Tornado Café
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Zdrowe!

POPULARNE NA FORUM

Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Jeśli chodzi o meble gastronomiczne to bardzo dobrej jakości meble ze stali nierdzewnej można kupić w http://jugema .com.pl/ Kupicie tam stoły robocze, okapy, zlewy czy...

24 wypowiedzi
ostatnia 14.02.2019
Opinie Biesiadowo

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

2 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
FRANCZYZA BIESIADOWO NIE POLECAM

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
Pizzerie Biesiadowo forum

Bardzo nie polecam franczyzy Biesiadowo .Firma przedstawia po pierwsze nie realne kalkulacje dotyczące otwarcia i zarobków. Produkty dostarczane przez hurtownie nie dość...

52 wypowiedzi
ostatnia 12.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018