Własna lodziarnia we franczyzie
Tegoroczny sezon lodowy dla Lodów Bonano i Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy” wystartował z kilkutygodniowym opóźnieniem. Zwykle pierwsze lodziarnie otwierają się w kwietniu, jednak w tym roku pełną parą ruszyły dopiero w czerwcu. Ale pomimo wielu niewiadomych, właściciele nie mogli narzekać na wyniki.
– Obroty wbrew przewidywaniom nie spadły, a wręcz przeciwnie – albo utrzymywały się na tym samym poziomie co w poprzednich latach, albo były wyższe. Rekordziści zaliczyli nawet 50-procentowe wzrosty, a tylko nieliczni zanotowali mikrospadki – mówi Radosław Charubin, właściciel i franczyzodawca marek Lody Bonano i U Lodziarzy. – Zależało nam na tym, aby ułatwić franczyzobiorcom rozpoczęcie sezonu i złagodzić konsekwencje opóźnienia sezonu. Dlatego znieśliśmy pierwszą opłatę franczyzową oraz w całości opłatę marketingową. Nasi partnerzy mogli ponadto liczyć na różnego rodzaju ulgi w innych opłatach, odraczanie ich na kolejny sezon, wydłużenie terminów płatności czy zwiększenie limitów kredytowych.
Formaty do wyboru
Ostatni sezon Lody Bonano zamknęły liczbą ok. 200 punktów franczyzowych, natomiast w sieci Wytwórnia Lodów Polskich “u Lodziarzy” jest ich blisko 100.
– Te dane są porównywalne do poprzedniego roku, co - biorąc pod uwagę sytuację epidemiczną - jest bardzo satysfakcjonującym wynikiem – podkreśla Radosław Charubin.
Lodziarnie dobrze prosperują w miejscach, które tętnią życiem i sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Wybierając lokalizację, warto więc w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę tereny popularne pod względem turystycznym (ważne atrakcje, zabytki, plaże), parki oraz miejskie skwery. Dobrze sprawdzają się także “młode” osiedla oraz galerie handlowe.
Lodziarnię można otworzyć w formacie stacjonarnym, a w przypadku sprzedającej lody rzemieślnicze Wytwórni Lodów Polskich “u Lodziarzy” także jako rikszę lub wózek sprzedażowy oraz wyspę handlową.
– W nadchodzącym sezonie w obu sieciach zadebiutuje zupełnie nowy format współpracy, mobilna lodziarnia z ogródkiem. Co ważne, koncept ten będzie mógł funkcjonować zarówno sezonowo, jak i całorocznie – zapowiada Radosław Charubin. – Jego atutem jest funkcjonalny, zadaszony ogródek ze stolikami, tworzący komfortową przestrzeń dla klientów. Naszym założeniem jest, aby gotowa, w pełni wyposażona lodziarnia powstawała w zaledwie 14 dni. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest fakt, że franczyzobiorca nie będzie musiał uzyskiwać pozwolenia na budowę.
Ile na inwestycję?
Szacowany koszt inwestycji dla obu konceptów to ok. 25 tys. zł. Nie ma opłat wstępnych. W przypadku Lodów Bonano miesięczna opłata franczyzowa wynosi średnio 600 zł netto, a marketingowa 150 zł netto. W koncepcie “u Lodziarzy” opłata franczyzowa wynosi od 500 do 800 zł netto miesięcznie, w zależności od wybranego modelu współpracy. Opłata marketingowa to 150 zł netto miesięcznie.
– Nasze doświadczenia pokazują, że lodziarnie stają się rentowne już po kilku tygodniach działalności. Szacowany okres zwrotu z inwestycji następuje zazwyczaj po pierwszym sezonie sprzedażowym – dodaje Radosław Charubin.
WIZYTÓWKA LODÓW BONANO
Franczyzowa sieć lodziarni
- ok. 200 lodziarni
- koszt inwestycji ok. 25 tys. zł
- miesięczna opłata franczyzowa średnio 600 zł netto
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Podsumowania, plany i nowe otwarcia – w nowym roku franczyzobiorcy nie próżnują. Przegląd tygodnia 8-13 stycznia.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...