Biznes na patyku
W ubiegłym sezonie sieć Lody Bonano powiększyła się o 30 lodziarni i zamknęła 2012 rok z liczbą 51 punktów. Obecny nie będzie gorszy – już teraz franczyzodawca ma podpisane 24 nowe umowy.
- Według naszych szacunków to jeszcze nie koniec, zważywszy na ogromne zainteresowanie naszym pomysłem biznesowym. W planach mamy otwarcie 100 lodziarni na terenie Polski, a gdy osiągniemy zamierzony cel, ruszamy na podbój Europy. Obecnie prowadzone są rozmowy z masterfranczyzobiorcami z Rumunii i Niemiec, którzy chcą budować sieć na terenie swoich krajów - zapowiada Radosław Charubin, właściciel sieci.
Aby otworzyć punkt Lodów Bonano potrzeba minimum 12 tys. zł, jeśli partner decyduje się na dzierżawę lub leasing maszyny do lodów. W przypadku zakupu za gotówkę kwota wzrośnie do ok. 50 tys. zł. Przystępujący do sieci franczyzobiorcy wnoszą opłatę franczyzową w wysokości 600 zł netto płatną przez 6 miesięcy w roku – tyle mniej więcej trwa sezon lodowy. Nie jest pobierana natomiast opłata licencyjna ani składka na fundusz marketingowy. Szacowany okres zwrotu z inwestycji wynosi od 2 do 5 miesięcy.
Podpisując umowę franczyzobiorcy otrzymują wyłączność na teren danego miasta. Dostają też gwarancję stałej ceny produktów podstawowych, która nie będzie wyższa od cen renomowanych producentów na rynku.
- Franczyzobiorcom służymy radą od samego początku. Pomagamy w doborze lokalu, przygotowujemy plan aranżacji zgodnie z wymogami sanitarnymi. Często podpowiadamy nawet z jakich materiałów korzystać podczas remontu pomieszczenia – opowiada Charubin. - Przeprowadzamy też szkolenia personelu w zakresie obsługi maszyny, przygotowywania poszczególnych lodów i prowadzenia lokalu.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...