Multibiorcy idą na całość
– Dzięki temu potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy z nami – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.
Do tej pory Belgowie zajadali się swoim narodowym przysmakiem – czekoladowymi pralinami. Lody Bonano właśnie sprawdzają, czy do gustu Belgom przypadną także ich lody świderki. Wszystko za sprawą trzech franczyzobiorców, którzy w Polsce prowadzą kilkanaście lodziarni, w województwie mazowieckim i podlaskim, m.in. w Ciechanowie, Górze Kalwarii, Ostrołęce i Grodzisku Maz. Wspólnicy zdecydowali się na kolejny punkt, ale tym razem poza granicami kraju. Placówka w Brukseli w zabytkowej kamienicy w centrum miasta. To już drugi zagraniczny lokal sieci, ponieważ Bonano działa już w chorwackim Zadarze. W otwarciu brukselskiej lodziarni trójce wspólników pomagał ich znajomy, który na stałe tam mieszka. Przedsiębiorca pomógł w znalezieniu odpowiedniego lokalu, tłumaczeniach oraz uzyskaniu wszelkich pozwoleń i dopełnieniu niezbędnych formalności
– Zarządzanie lokalem odbywa się głównie za jego pośrednictwem. Wspólnicy na bieżąco reagują na wszelkie biznesowe zdarzenia. W dzisiejszym świecie, dzięki technologiom komunikacyjnym odległość nie stanowi problemu w biznesie – wyjaśnia Paulina Zubrzycka, odpowiedzialna za rozwój sieci Lody Bonano. – Nie kryjemy satysfakcji, że marka Lody Bonano powoli zaczyna gościć również w Europie. Jednak ze względu na szereg dodatkowych uwarunkowań, na przykład w zakresie przepisów sanitarnych czy BHP, proces powstawania naszych placówek za granicą wymaga więcej poświęcenia i jest bardziej czasochłonny. Dlatego zakładamy, że tworzenie kolejnych lodziarni poza Polską – choć już pewne – nie nastąpi w tak dynamiczny sposób jak w kraju.
Powierzenie poprowadzenia lodziarni zagranicą doświadczonej spółce franczyzobiorców może się okazać bardzo dobrą decyzją, nawet jeśli zarządzanie lokalem odbywa się na odległość. Właściciele punktu sprzedaży w Brukseli nigdy co prawda nie prowadzili biznesu gastronomicznego w tak dużym mieście, a do tego w stolicy Unii Europejskiej, ale duży ruch pieszych na tamtejszej Starówce zapewni lodziarni klientów.
– Na razie jest zbyt wcześnie, aby oceniać lokal w kategoriach sukcesu lub porażki. Widzimy po pierwszych dwóch tygodniach działania lodziarni, że nasza oferta spotyka się z zainteresowaniem mieszkańców, turystów oraz Polaków mieszkający w Brukseli, którzy znają Lody Bonano – dodaje Paulina Zubrzycka.
Spółka Lody Bonano w czerwcu została przyjęta w poczet członków Polskiej Organizacji Franczyzodawców.
– Nasi potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy. Choć i tak cieszymy się pełnym zaufaniem ze strony aktualnych partnerów, dzięki prowadzonej przez nas przyjaznej i nastawionej na pełną transparentność polityce kooperacji, ale taki dokument stanowi niezależne potwierdzenie naszej jakości w tym względzie – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali