W styczniowym wydaniu 1/2020 (179)
RAPORT SPECJALNY
Zarabiamy na ekologii
Ekologia to coraz bardziej nośny temat. Jak wpisać się w ten trend i otworzyć dochodowy biznes, a przy okazji pomóc środowisku?
SUPERTEMAT
25 przepisów na knajpę
W ostatnich 20 latach wartość polskiego rynku gastronomicznego potroiła się i sięga dziś 36,6 mld zł. Jak znaleźć na nim swoje miejsce?
Otwieramy restaurację
Kuchnia gruzińska, polskie pierogi, szkocki klimat – wśród konceptów restauracyjnych wybór jest dość spory.
Pizzeria rządzi
Pizza niezmiennie od lat jest ulubionym daniem Polaków. Nic dziwnego, że nie brakuje konceptów franczyzowych w tym segmencie gastronomii.
Kuchnia na szybko
Fast foody to najszybciej rosnący segment polskiego rynku gastronomicznego.
Kawiarnia z pomysłem
Kawiarnia to dla wielu osób wymarzony biznes. Licencja pomoże w jego prowadzeniu.
Na słodko i na zimno
Franczyzobiorcy, którzy wolą „słodkie” koncepty, mają w czym wybierać.
Zyski z kranu
Pub z piwami kraftowymi to pomysł na biznes pod szyldem Jabeerwocky. Twórca konceptu ma duże doświadczenie w branży piw rzemieślniczych.
Kurier z obiadem
Delivery, czyli dostawy posiłków do klienta, to dziś jedna z najmocniej rozwijających się usług w gastronomii.
TARGI FRANCZYZA
Pomysł na biznes? Szukaj w Katowicach!
W marcu już po raz piąty franczyzodawcy i przyszli franczyzobiorcy spotkają się w Katowicach. Kup miesięcznik i odbierz darmowy bilet wstępu na Targi Franczyza.
POMYSŁY NA FIRMĘ
Biznes z konopi
Sprzedaż produktów opartych na konopi włóknistej możliwa jest w Polsce już od kilku lat. Czy to intratny interes?
Portfel, którego nie da się zgubić
Pomysł stworzenia Wooleta, czyli inteligentnego portfela, okazał się na tyle innowacyjny, że jego twórcy zebrali ponad 1 mln zł na jego produkcję.
Biznesowy yin i yang
Połączenie sił doświadczonego spawacza i kreatywnej graficzki dało życie Blach-ostce, firmie produkującej metalowe elementy aranżacji wnętrz.
E-FIRMA
Interes sprzyjający przyrodzie
Olga Bukowska i Aleksandra Dutkowska postanowiły otworzyć sklep ogrodniczy w internecie. Okazał się dużym sukcesem, bo założycielki skupiły się
na ściśle określonej grupie klientów.
WŁASNY BIZNES
Uczę gotować i zarabiam
– Chciałbym mieć restaurację, jednak musiałbym mieć komfort, że goście zawsze dostaną to, czego oczekują. We własnej knajpie przede wszystkim trzeba cały czas być. A ja lubię podróżować – mówi Grzegorz Łapanowski, kucharz, właściciel szkoły kulinarnej Food Lab Studio.
MÓJ FRANCHISING
Inwestycje z rozmachem
Tomasz Przybysz zaczynał od niewielkiej pizzerii w Ciechanowie. Dziś przygotowuje się do otwarcia dużego lokalu rozrywkowo-gastronomicznego, w którym pomieści prawie wszystkie franczyzowe marki firmy Wojtex.
Własna firma po urlopie macierzyńskim
Iza Poradowska nie mogła się odnaleźć w pracy po powrocie z urlopu macierzyńskiego. Postanowiła więc otworzyć szkołę programowania. Pomysł na tyle spodobał się jej mężowi, który również rzucił dotychczasową posadę i prowadzi biznes razem z żoną. Czy nie żałują swojej decyzji?
SONDA
Trudne początki
Franczyzobiorcy, którzy zaczynają przygodę z własnym biznesem, muszą się zmierzyć
z kilkoma przeszkodami. Co sprawia im największą trudność?
KATALOG FRANCZYZ I SYSTEMÓW PARTNERSKICH
343 pomysły na firmę. Spróbować może każdy.
Franchising, umowa agencji lub partnerstwa to sposoby na własny biznes. A własny biznes to najlepsza droga do satysfakcjonujących zarobków.
ABC FIRMY
Księgowość na własny rachunek
Co przedsiębiorca musi umieć, żeby samodzielnie rozliczać się z fiskusem?
ABC FRANCZYZY
Czy jesteś gotowy zostać franczyzodawcą?
Sprzedaż licencji na biznes może okazać się idealnym sposobem na rozwój firmy.
Miesięcznik Własny Biznes FRANCHISING możesz zamówić przez internet w księgarni portalu Franchising.pl (pojedyncze egzemplarze, prenumerata, numery archiwalne, wydania w formie pliku pdf). Magazyn jest dostępny także w sprzedaży detalicznej w sieci salonów prasowych EMPiK, Inmedio / Relay, Kolporter, Top Press, a także w sklepie Publio.pl.
