Rozwój w szybkim tempie
NYPD działa na rynku od 2009 roku. Najpierw otwierała pizzerie, w różnych formatach, ale z czasem dołączyła do oferty także nowe marki – wirtualne. Pierwszy był ŻarWok, z kuchnią american chinese, a później kolejne: Alabama Mama (dania oparte na kurczaku w panierce) czy +48 burger.
Zwiekszyć obroty
Franczyzodawca zachęca do łączenia kilku konceptów, aby minimalizować koszty inwestycji i maksymalizować zyski.
– Tylko w tym roku uruchomiliśmy w sumie 18 punktów, licząc każdą z marek, a do majówki chcemy otworzyć kolejne pięć – zapowiada Tomasz Jench, prezes zarządu firmy Yummy Concepts, do której należą wszystkie marki. – Około 70 proc. franczyzobiorców decyduje się na uruchomienie przynajmniej dwóch marek.
Najczęściej franczyzobiorcy łączą NYPD Express i ŻarWoka. Takie lokale działają w formacie take away, realizując zamówienia w dostawie i na wynos.
– Z czasem zachęcamy ich do dołączenia kolejnej, wirtualnej marki – dodaje Tomasz Jench.
Jak podkreśla franczyzodawca, dodanie do oferty lokalu marki wirtualnej nie wymaga żadnych dodatkowych nakładów inwestycyjnych. A może w znaczący sposób podnieść obroty.
– I może to być nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych dodatkowego obrotu miesięcznie – podkreśla Tomasz Jench. – Alabama Mama jest najlepszą marką wirtualną na pyszne.pl, pod względem ocen i sprzedaży. Nawet przygotowaliśmy z nimi specjalne sezonowe menu, dostępne tylko na tej platformie.
W drodze za granicę
W modelu combo, czyli połączeniu pizzerii w formacie express z ŻarWokiem, koszt inwestycji to minimum 54,5 tys. zł. Obecnie obowiązuje promocja na opłatę wstępną, której wysokość spadła o 50 proc. (promocja potrwa przynajmniej do maja). W takim podwójnym koncepcie wynosi ona aktualnie 5 tys. zł. Bieżące opłaty franczyzowe to 3 proc. od obrotu. Nie jest potrzebny duży lokal, wystarczy już 40 mkw. Taka sama jest kwota inwestycji, jeśli chcemy dodać którąś z kolejnych wirtualnych marek.
– Właśnie jesteśmy w trakcie przygotowywania następnej takiej marki, z typowo włoską pizzą, na włoskim cieście i z oryginalnymi włoskimi dodatkami – dodaje Tomasz Jench.
Pod szyldem NYPD można też oczywiście uruchomić lokal stacjonarny, z salą konsumpcyjną. Wtedy trzeba dysponować budżetem w wysokości min. 65 tys. zł i lokalem o powierzchni przynajmniej 50 mkw.
– W Polsce jesteśmy i na Podlasiu, i przy zachodniej granicy. Mamy lokale od Gdyni po Kraków. Ale wciąż jest dużo miejsca do zagospodarowania – mówi Tomasz Jench. – Zdradzę, że planujemy też wejście na rynek zagraniczny.
Z pomocą sztucznej inteligencję
Wśród franczyzobiorców marek Yummy Concepts są zarówno osoby stawiające pierwsze kroki w biznesie, jak i przedsiębiorcy, prowadzący już inne firmy.
– Przy profilowaniu i rekrutacji franczyzobiorców wykorzystujemy sztuczną inteligencję. Pomaga nam ona też targetować reklamy franczyzowe, ale też komunikację do klientów – zdradza Tomasz Jench. – W ogóle stawiamy mocno na nowe technologie.
Franczyzobiorcy mogą liczyć m.in. na pomoc przy otwarciu lokalu i wsparcie podczas trwania umowy franczyzowej. Mają zapewnione szkolenia przed i po otwarciu lokalu, także dla pracowników.
– Przez siedem dni w tygodniu jest dla nich dostępny przynajmniej jeden szkoleniowiec i opiekun – zapewnia Tomasz Jench. – Kończymy też przygotowywanie nowego systemu zarządzania franczyzą, który chcemy uruchomić jeszcze w tym miesiącu.
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT
Sieć pizzerii wywodząca się z Krakowa. Na polskim rynku od 2009 roku. Serwuje pizzę w stylu nowojorskim, czyli z chrupiącymi brzegami i miękkim, elastycznym ciastem. Oprócz marki NYPD franczyzodawca rozwija też marki wirtualne: ŻarWok, Alabama Mama, +48 Burger.
- ok. 70 lokali
- minimalna kwota inwestycji przy uruchomieniu dwóch marek: 54,5 tys. zł
- miesięczna opłata franczyzowa: 3 proc. od obrotu
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
Gastronomia ma za sobą kolejny trudny rok. Najsilniejsi jednak przetrwali i znaleźli sposób na funkcjonowanie w nowych warunkach rynkowych. Sprawdźcie, z kim warto nawiązać współpracę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Firma chce zmotywować do współpracy franczyzobiorców i zapewnia, że podzieli się z nimi połową zysku. Na co jeszcze mogą liczyć?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...