Otwieramy sklep z serami
The House of Cheese od 2012 roku rozwija sieć butikowych sklepów, oferujących klientom kilkaset gatunków serów z wielu krajów europejskich: Francji, Holandii, Włoch, Szwajcarii. Oprócz serów na półkach można znaleźć także m.in. oliwy, makarony, sosy, trufle, oryginalne słodycze, konfitury, octy balsamiczne.
– Nasza oferta skierowana jest przede wszystkim do klasy średniej. A polska klasa średnia należy do najliczniejszych w Europie – podkreśla Justyna Paliszewska, menedżer ds. rozwoju sieci The House of Cheese.
Analiza lokalizacji
Koncept ma obecnie cztery sklepy własne (w Konstancinie oraz Warszawie). Trwają też przygotowania do uruchomienia pierwszej placówki franczyzowej. Sklepy można otwierać zarówno w galeriach handlowych, jak i poza nimi (koniecznie w miejscach o dużym natężeniu ruchu). Franczyzodawca doradzi w wyborze odpowiedniej lokalizacji.
– Chcemy rozwijać naszą sieć nie tylko w dużych miastach. Pod uwagę bierzemy też np. te powiatowe. Wszystko zależy od potencjału lokalnego rynku, który będziemy skrupulatnie analizować – dodaje Justyna Paliszewska.
Optymalna wielkość lokalu to 50-70 m2. Dla każdego franczyzobiorcy centrala przygotuje indywidualny biznesplan i projekt sklepu. Będzie także koordynować jego przygotowanie, na każdym etapie.
– Licencjobiorca może ograniczyć się tylko do wynajęcia ekipy budowlanej – mówi Justyna Paliszewska. – Choć tak naprawdę i to nie jest konieczne, bo dysponujemy też własnymi ekipami. Przygotowujemy sklep kompleksowo, od podłogi, przez oświetlenie po wyposażenie.
Minimalna kwota inwestycji to 100-150 tys. zł.
Dobre przygotowanie
Od kandydatów na franczyzobiorców koncept oczekuje przedsiębiorczości i umiejętności zarządzania ludźmi i biznesem. Mogą to być np. byli pracownicy korporacji. Marka gwarantuje im szkolenia, dzięki którym poznają m.in. zasady funkcjonowania sklepów oraz sprzedawany w nich asortyment.
– Naszych licencjoborców zaprosimy m.in. na wyjazdy do różnych krajów europejskich, aby mieli okazję osobiście zobaczyć, jak powstają sery, poznać kulturę ich serwowania – informuje Justyna Paliszewska. – Gruntowne szkolenie w naszych już działających placówkach przejdzie też personel, zatrudniany przez franczyzobiorców. W naszych sklepach chcemy tworzyć szczególną atmosferę, właśnie butikową. Personel odpowie na każde pytanie: o pochodzenie serów, ich proces produkcji, smak. Niezdecydowani klienci mogą popróbować różnych gatunków i wybrać ten, który najbardziej odpowiada ich upodobaniom. Do sera dobierzemy też odpowiednie dodatki, w tym dobre wino.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł (zawiera koszty analizy lokalizacji, projekt aranżacji i szkolenia). Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od sprzedaży netto. Franczyzodawca szacuje, że oczekiwanie na zwrot z inwestycji w sklep może potrwać 2,5-3 lata.
– Polscy klienci są coraz lepiej wykształceni, coraz więcej podróżują, mają coraz bardziej sprecyzowane oczekiwania, oczekują dobrych produktów i fachowej obsługi. To właśnie zapewniamy w naszych sklepach – podkreśla Justyna Paliszewska.
WIZYTÓWKA MARKI THE HOUSE OF CHEESE
Sieć butikowych sklepów z serami i innymi produktami spozywczymi.
- sklepy własne 4
- pierwszy franczyzowy sklep w budowie
- minimalna inwestycja 100-150 tys. zł

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca Żabki realizuje pomysł, który ma spowodować zwiększenie sprzedaży w sklepach franczyzowych. Przeprowadza akcję o nazwie „Operacja Żabka”. Na czym ona polega?
Rozpocznij współpracę franczyzową z ekspertami dystrybucji
Chcesz zainwestować w supermarket spożywczy albo w sklep z branży dom i ogród? Muszkieterowie zapraszają na bezpłatny webinar 10 grudnia.
Biedronka otworzyła pierwszy sklep franczyzowy. Jednak potencjalni inwestorzy nie mogą się dowiedzieć, ile trzeba zainwestować. Centrala utajniła tę informację. Spróbowaliśmy się czegoś dowiedzieć.
Franczyzodawca marki zapewnia swoim partnerom nowinki technologiczne, żeby łatwiej było im zarządzać sklepami. Postawa ta procentuje – sieć liczy już ponad 6,5 tys. placówek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Jak pokonać wirusa, który niszczy restauracje? Wyjaśnia Marcin Ciesielski, prezes Mastergrupy, do której należy sieć pizzerii Stopiątka i Stopiątka Fabbrica.
Są biznesy, które z powodzeniem można łączyć z pracą na etacie. Dodatkowe źródło dochodów zabezpiecza budżet domowy i zwiększa bezpieczeństwo finansowe.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
– W czasie pandemii uruchomiliśmy kilka nowych placówek i wzrosło zainteresowanie naszymi usługami – mówi Piotr Bijański, prezes Twój Prawnik 24.
W co zainwestować – czy warto porzucić ciepły etat i wybrać własną firmę? Podpowiadamy, jaki biznes najlepiej otworzyć w 2020 roku.
POPULARNE NA FORUM
Husse (sprzedaż karmy) - opinie
Polecam współpracę z firmą HUSSE w Polsce wszystko jest ok wkład na wejście nie wielki. Plusem jest to że jak znajdziesz klienta raz i wypróbuję karmę HUSSE to na 80...
Husse (sprzedaż karmy) - opinie
Witam Poszukuje opinii na temat współpracy z firmą Husse. Czy ktoś może się wypowiedzieć. Dzięki i Pozdrawiam
Franczyza z Carrefour
Chcesz pracować na własny rachunek. Nie masz pomysłu na biznes. Carrefour proponuje sprawdzony koncept franczyzowy w trzech formatach: Carrefour Express Convenience -...
Liquider Store
Witam. Czy ktoś z państwa podzieli się opinią na temat współpracy z Liquider Store? Jestem zainteresowany, ale chcę wiedzieć jak najwięcej, czy warto, itd.? Bardzo...
Piekarnia - franczyza
Cześć, jakie sieci oferują system franczyzowy, partnerski ? Gdyż chyba nie wszystko jest zamieszczone na stronie. Oskroba odpada, och wymagania w teorii są ok, ogólnie...
Otwieramy stoisko z e-papierosami
czy redaktorzy czytali umowę współpracy to polecam lekturę ...są tam kary ,kary kary i jeszcze kary typowa umowa polegająca na tym że gość znajduje lokal (atrakcyjny)...
Gorąco Polecam Nowakowski
Pyszne desery!
Muszkieterowie - sklepy Intermarche i Bricomarche
Witam, Jeżeli posiadasz jakieś informacje odnośnie współpracy lub warunków do rozpoczęcia współpracy z muszkieterami prosiłbym o emial: w.nowak@obito.pl