Otwieramy sklep z serami
The House of Cheese od 2012 roku rozwija sieć butikowych sklepów, oferujących klientom kilkaset gatunków serów z wielu krajów europejskich: Francji, Holandii, Włoch, Szwajcarii. Oprócz serów na półkach można znaleźć także m.in. oliwy, makarony, sosy, trufle, oryginalne słodycze, konfitury, octy balsamiczne.
– Nasza oferta skierowana jest przede wszystkim do klasy średniej. A polska klasa średnia należy do najliczniejszych w Europie – podkreśla Justyna Paliszewska, menedżer ds. rozwoju sieci The House of Cheese.
Analiza lokalizacji
Koncept ma obecnie cztery sklepy własne (w Konstancinie oraz Warszawie). Trwają też przygotowania do uruchomienia pierwszej placówki franczyzowej. Sklepy można otwierać zarówno w galeriach handlowych, jak i poza nimi (koniecznie w miejscach o dużym natężeniu ruchu). Franczyzodawca doradzi w wyborze odpowiedniej lokalizacji.
– Chcemy rozwijać naszą sieć nie tylko w dużych miastach. Pod uwagę bierzemy też np. te powiatowe. Wszystko zależy od potencjału lokalnego rynku, który będziemy skrupulatnie analizować – dodaje Justyna Paliszewska.
Optymalna wielkość lokalu to 50-70 m2. Dla każdego franczyzobiorcy centrala przygotuje indywidualny biznesplan i projekt sklepu. Będzie także koordynować jego przygotowanie, na każdym etapie.
– Licencjobiorca może ograniczyć się tylko do wynajęcia ekipy budowlanej – mówi Justyna Paliszewska. – Choć tak naprawdę i to nie jest konieczne, bo dysponujemy też własnymi ekipami. Przygotowujemy sklep kompleksowo, od podłogi, przez oświetlenie po wyposażenie.
Minimalna kwota inwestycji to 100-150 tys. zł.
Dobre przygotowanie
Od kandydatów na franczyzobiorców koncept oczekuje przedsiębiorczości i umiejętności zarządzania ludźmi i biznesem. Mogą to być np. byli pracownicy korporacji. Marka gwarantuje im szkolenia, dzięki którym poznają m.in. zasady funkcjonowania sklepów oraz sprzedawany w nich asortyment.
– Naszych licencjoborców zaprosimy m.in. na wyjazdy do różnych krajów europejskich, aby mieli okazję osobiście zobaczyć, jak powstają sery, poznać kulturę ich serwowania – informuje Justyna Paliszewska. – Gruntowne szkolenie w naszych już działających placówkach przejdzie też personel, zatrudniany przez franczyzobiorców. W naszych sklepach chcemy tworzyć szczególną atmosferę, właśnie butikową. Personel odpowie na każde pytanie: o pochodzenie serów, ich proces produkcji, smak. Niezdecydowani klienci mogą popróbować różnych gatunków i wybrać ten, który najbardziej odpowiada ich upodobaniom. Do sera dobierzemy też odpowiednie dodatki, w tym dobre wino.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł (zawiera koszty analizy lokalizacji, projekt aranżacji i szkolenia). Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od sprzedaży netto. Franczyzodawca szacuje, że oczekiwanie na zwrot z inwestycji w sklep może potrwać 2,5-3 lata.
– Polscy klienci są coraz lepiej wykształceni, coraz więcej podróżują, mają coraz bardziej sprecyzowane oczekiwania, oczekują dobrych produktów i fachowej obsługi. To właśnie zapewniamy w naszych sklepach – podkreśla Justyna Paliszewska.
WIZYTÓWKA MARKI THE HOUSE OF CHEESE
Sieć butikowych sklepów z serami i innymi produktami spozywczymi.
- sklepy własne 4
- pierwszy franczyzowy sklep w budowie
- minimalna inwestycja 100-150 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Jak się zabrać do inwestycji w nieruchomości, żeby zmaksymalizować zyski? Czy lepiej otworzyć we franczyzie wine bar, wypożyczalnię samochodów czy sklep spożywczy? Dowiedz się z nowego numeru "Własny Biznes FRANCHISING".
W sieci Żabka aż 65 proc. z ponad 8,8 tys. franczyzobiorców stanowią kobiety. Niezależnie od pochodzenia, wykształcenia czy wieku, wszystkie z sukcesem prowadzą swoje biznesy.
– Potencjał do rozwoju specjalistycznych sklepów z serami w Polsce jest ogromny – mówi Emilia Grębowicz, kierownik operacyjny w Krainie Serów.
Marka chce się stać dla lokalnych sklepów platformą technologiczną, która usprawnia ich funkcjonowanie.
Ukrainoczka dobrze wpisała się w zapotrzebowanie rynku, proponując produkty, które trafiają w gusta obywateli Ukrainy. Jak otworzyć biznes pod jej szyldem?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....