GOM Owczarek rusza z franczyzą
Firma GOM Owczarek to rodzinna piekarnia i cukiernia. Powstała w 2006 roku na bazie spółki „Cukiernictwo Piekarnictwo", którą w 1987 roku założył Grzegorz Owczarek, mistrz cukiernictwa. Ma już 40 własnych sklepów w województwie łódzkim, a teraz chce się rozwijać także w modelu franczyzowym.
Dojrzałość do franczyzy
Grzegorz Rzeźniczak, kierownik odpowiedzialny za rozwój sieci GOM Owczarek mówi, że spółka dojrzała do tego, żeby rozwijać swój biznes także w ten sposób.
– Wcześniej stawialiśmy na własne sklepy, mieliśmy różne systemy informatyczne. Teraz wdrażamy jeden z najnowocześniejszych systemów i jesteśmy w pełni przygotowani od strony systemowej, logistycznej i infrastrukturalnej, żeby taką franczyzę prowadzić – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
Firma szuka franczyzobiorców gotowych prowadzić biznes pod jej szyldem w województwie łódzkim i śląskim.
– Jest to związane z logistyką świeżego produktu. W przyszłości chcemy rozwijać się także w innych rejonach, ale musimy działać ostrożnie, tak, żeby rozwój nie odbił się na jakości naszych produktów – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
Podkreśla, że dla firmy najważniejsza jest jakość.
– Nasze pieczywo zawsze było drogie, ale na pewno jest najlepsze. Klient dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że za dobre pieczywo trzeba zapłacić. Tym bardziej w dzisiejszych realiach, kiedy ceny surowców i energii mocno wzrosły – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
GOM Owczarek nie ma problemu z rentownością z powodu drastycznych wzrostów cen energii.
– Problemy mają te piekarnie, w których udział energii w kosztach stałych jest bardzo wysoki. W naszym przypadku tak nie jest – tłumaczy Grzegorz Rzeźniczak.
Satysfakcja gwarantowana
Partnerzy GOM Owczarek są zobowiązani do tego, żeby znaleźć odpowiedni lokal.
– My go weryfikujemy pod kątem tego, czy sam obiekt i jego lokalizacja są spójne z naszymi założeniami. Otwieramy nasze piekarnie w miejscach, gdzie jest duży ruch pieszy oraz możliwość zaparkowania auta. To mogą być galerie handlowe albo centra handlowe zlokalizowane przy osiedlach – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
Franczyzobiorca odpowiada za przygotowanie infrastruktury takiego lokalu. To koszt rzędu od 20 do 40 tys. zł. Całą resztę zapewnia i dostarcza franczyzodawca.
– Wyposażenie lokalu w sprzęt, lady i oświetlenie leży już po naszej stronie. Dla nas to inwestycja rzędu kilkuset tysięcy złotych – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
Franczyzobiorca reguluje tylko co miesiąc z góry ustaloną opłatę serwisową za sprzęt. Więcej kosztów nie ma.
– Partner zarabia na marży ze sprzedaży pieczywa, a my zarabiamy na tym, że sprzedaje on nasze produkty. Jest on zobligowany do zaopatrywania się w 100 proc. asortymentu u nas. Organizujemy codzienne dostawy świeżego pieczywa, które dojrzewa i jest wypiekane w docelowym lokalu na miejscu – mówi Grzegorz Rzeźniczak.
Franczyzobiorcy mają zagwarantowane szkolenia, podczas których uczą się, jak prowadzić piekarnię i zatrudnić ludzi. Firma gwarantuje im także zysk z prowadzenia tego biznesu.
– Nasz biznes jest tak skalkulowany, żebyśmy mieli pewność, że nasi franczyzobiorcy będą z niego zadowoleni. Nie możemy sobie pozwolić na wpadki. Wiele jednak zależy od samego partnera oraz lokalizacji sklepu. Tym bardziej, że nasz partner inwestuje kilkadziesiąt tysięcy, a my kilkaset – mówi Grzegorz Rzeźniczak. – Dlatego starannie to wszystko dobieramy. Jeśli mamy wątpliwości co do danej placówki, to nie podejmujemy współpracy – dodaje.
Obecnie na etapie poszukiwania odpowiedniego lokalu jest kilkanaście osób chętnych nawiązać współpracę z GOM Owczarek.
WIZYTÓWKA MARKI GOM OWCZAREK
Sieć piekarni-cukierni.
- kwota inwestycji: 20-40 tys. zł
- liczba placówek: 40 własnych
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Chcemy się rozwijać we franczyzie, dzięki temu będziemy mogli sprawniej otwierać sklepy w każdym zakątku Polski – mówi Adam Małojec, country manager w Candy Pop.
W branży spożywczej nie brakuje silnych marek, które rozwijają się przez franczyzę. Przyjdź na Targi Franczyza 24-26 października i poznaj ich licencję na biznes.
22 października 2024 roku o godz. 18:00 odbędzie się bezpłatny webinar pt. "5 kroków do otwarcia własnej Żabki". Spotkanie poprowadzą specjaliści ds. franczyzy Żabki, a gościem specjalnym będzie franczyzobiorca sieci.
W związku z planowanym wejściem na warszawską giełdę Żabka – w ramach oferty publicznej – sprzedaje akcje inwestorom indywidualnym i instytucjonalnym. Ile trzeba za nie zapłacić?
Żabka wprowadziła nowy program „Bezpieczny Start” skierowany do osób, które rozważają otwarcie własnej firmy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów