Piątek
15.10.2021
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
 

Przeczytaj relację z trzeciego dnia Targów Franczyza

(17:00) W sobotę ostatni dzień Targów Franczyza 2021

Drugi dzień targów dobiegł końca. Tych, którzy marzą o otwarciu własnej firmy na licencji zapraszamy w sobotę do Pałacu Kultury i Nauki. Przyjdźcie z samego rana, bo jutro targi kończą się o 15.00! 

(16:30) Zarabiamy na cateringu

Właściciele marki Catering Cztery Pory Roku od 16 lat prowadzą w Szczecinie restaurację. 10 lat temu poszerzyli swoją ofertę o catering eventowy. - To zimne przekąski i finger food – mówi Bartosz Dębowski, franczyzodawca Cateringu Cztery Pory Roku. - Obsługujemy klientów firmowych, ale też np. imprezy rodzinne, osiemnastki.

Marka proponuje partnerom dwa modele współpracy. Pierwszy to franczyza z produkcją własną.

– Nie trzeba inwestować w drogie maszyny ani duże zaplecze, ponieważ bazujemy na zimnej kuchni – wyjaśnia Bartosz Dębowski.

Licencjodawca udostępnia wszystkie przepisy, szkoli z przygotowywania potrwa, dekoracji, uczy jak szukać klientów. Inwestycja w biznes wynosi 35 tys. zł. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa to 2 tys. zł.

Drugi model współpracy to franczyza dystrybucyjna, dostępna tylko dla wybranych lokalizacji.

– Wówczas partner pozyskuje klientów, przekazuje nam treśc zamówienia, a my je przygotowujemy i dostarczamy – dodaje Bartosz Dębowski.

W tym modelu franczyzobiorca zarabia na marży.

Licencjodawca czeka na zainteresowanych ofertą Czterech Pór Roku na stoisku 5.18.

(15:30) Japoński przysmak

Sushi Bistro wystartowało, otwierając lokale w stolicy, a teraz wychodzi coraz dalej w Polskę. Ma już lokal w Giżycku, Legionowie, wkrótce otwarcie w Otwocku. - Wczoraj i dziś rozmawialiśmy na targach z osobami, które są zainteresowane otwarcie Sushi Bistro m.in. w Elblągu, Wrocławiu, Kielcach, Białymstoku – wylicza Robert Chmielewski, dyrektor ds. franczyzy Sushi Bistro.

Sushi Bistro opiera system franczyzy na dwóch modelach. Pierwszy to take away, nastawiony na dostawy oraz odbiory osobiste. Drugi model, czyli  eat & drink, oprócz dostaw i odbiorów osobistych ma także salę restauracyjną i obsługę kelnerską. Na format take away potrzebny jest lokal o powierzchni min. 50 m2. Koszty inwestycji to 40-50 tys. zł (w tym mieści się wyposażenie oraz opłata wstępna) plus wydatki na remont, które zależą od wyjściowego stanu lokalu. Franczyzobiorca musi też kupić lub wyleasingować samochody i zatrudnić kierowców.

Z kolei wydatki na format restauracyjny, czyli eat & drink to – według szacunków franczyzodawcy – 50-70 tys. zł, plus koszty remontu. Lokal powinien być większy, min. 80 m2.

O więcej szczegółów można pytać na stoisku 5.07.

(15:00) Dołącz do Muszkieterów

Grupa Muszkieterów, jak zawsze przyjechała na Targi Franczyza ze swoimi dwoma markami: Bricomarché i Intermarche.

Sklepy obu marek mieszczą się głównie w mniejszych i średnich miejscowościach, choć można je znaleźć także w dużych aglomeracjach. Lokalizacje dobierane są na bazie stworzonego przez Grupę Muszkieterów planu, określającego obszary, w których marka chce się rozwijać.

Najmniejsze sklepy Bricomarché mają nieco ponad 900 m2 sali sprzedaży, a największy 7 tys. m2. Konieczne jest też miejsce na zewnątrz, na sprzedaż asortymentu ogrodniczego i materiałów budowlanych oraz parking.

Z kolei sklepy pod szyldem Intermarche mają w swojej ofercie od 15 tys. do 25 tys. artykułów spożywczych, kosmetycznych, chemicznych oraz przemysłowych, a do tego posiadają własne piekarnie, wędzarnie oraz oferują rozbiór mięsa, co pozwala klientom na zakup tradycyjnych wyrobów.

Aby dołączyć do Grupy, przedsiębiorca musi posiadać wkład własny w wysokości min. 400 tys. zł, co stanowi ok. 20 proc. kosztów całej inwestycji.

Szczegóły oferty franczyzowej Muszkieterów można poznać na stoisku nr 1.17.

(14:30) Apetyt na pączki

Pączkownia „Smak sprzed lat” od roku rozwija się we franczyzie. Dziś ma trzy punkty własne i siedem franczyzowych, a wkrótce otwiera trzy kolejne. W mobilnych przyczepach pączki są przygotowywane na oczach klientów: od wyrabiania ciasta po smażenie.

– Celujemy w miasta powiatowe, od 20 tys. mieszkańców – mówi Szymon Pelczyk z Pączkowni.

Franczyzodawca zapewnia, że biznes można prowadzić przez cały rok. Kwota wejścia 15,9 tys. zł. Nie jest to pełna cena przyczepy, ale można skorzystać z leasingu.

– Na otwarciu punktu dzienna sprzedaż pączków sięga 2,5 tys. sztuka – podkreśla Szymon Pawelczyk. – Taki poziom sprzedaży utrzymuje się do trzech miesięcy. Później wprawdzie spada, bo przestaje działać efekt nowości, ale nadal utrzymuje się na poziomie pozwalającym na osiągnięcie bardzo dobrych zysków.

Pączków z Pączkowni można spróbować na stoisku 5.24.

(14:00) Franczyza w usługach

Placówki Mail Boxes etc. (MBE) to nowoczesne minicentra logistyczno-wysyłkowe świadczące usługi dla biznesu z obszaru logistyki i przesyłek, poligrafii i marketingu oraz administracji i obsługi pocztowej. Firma dostarcza rozwiązania dużej korporacji do lokalnego małego i średniego klienta biznesowego.

MBE szuka franczyzobiorców w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców w całej Polce, ale szczególnie na południu, gdzie obecnie widzi spory potencjał biznesowy, a zagęszczenie jej placówek nie jest duże. Do sieci może dołączyć każdy, kto jest gotowy wziąć odpowiedzialność za prowadzenie swojego biznesu i oczekuje od franczyzodawcy otwartości, swobody i możliwości rozwoju.

Franczyzodawca zapewnia franczyzobiorcom wszystkie instrukcje, czyli szkolenia, wskazówki otwarcia, narzędzia, technologie, kontrakty z dostawcami, marketing oraz wsparcie opiekuna. Po stronie franczyzobiorcy z kolei jest wzięcie tych narzędzi i instrukcji i zbudowanie swojego biznesu
począwszy od przygotowania placówki po zarządzanie nią, obsługę i pozyskiwanie partnerów biznesowych.
Inwestycja początkowa w dużej mierze zależy od budżetu franczyzobiorcy i opcji finansowania, na które się zdecyduje.

– Z każdym kandydatem przeprowadzamy indywidualnie symulację finansową i szukamy najlepszych
możliwych rozwiązań – mówi Sylwia Wiski, menedżer do spraw rozwoju sieci detalicznej w MBE.

Koszty uruchomienia to 20-33 tys. zł. Opłaty franczyzowe naliczane są procentowo od przychodu. Firma ma ok. 44 placówki franczyzowe w Polsce.

Z przedstawicielami marki można porozmawiać na stoisku 2.01.

(13:30) Inwestujemy w salon łazienek

Marka Blu rozwija sieć salonów z wyposażaniem łazienek. – W ofercie posiadamy produkty polskich, jak i zagranicznych producentów: płytki ceramiczne, armatura, ceramika sanitarna. Ekspozycje w salonach to szereg gotowych rozwiązań powiązany z fachowym doradztwem w zakresie sprzedaży i projektowania – mówi Dariusz Wieczerzak, dyrektor sprzedaży BLU Salony Łazienek.

Osoba, która chciałaby zainwestować w ten biznes, najlepiej jeśli miałaby na inwestycję przeznaczone 150-200 tys. zł.
– Chcemy otwierać nowe salony w miejscowościach, gdzie jeszcze nas nie ma, w szczególności na zachodzie Polski – mówi Dorota Placzyńska, regionalny dyrektor ds. rozwoju sieci Franczyzowej BLU Salony Łazienek.

Z przedstawicielami marki można porozmawiać na stoisku 2.29.

(13:00) Zyski ze słońca

Evo Energy, która ma 10 lat doświadczenia na rynku odnawialnych źródeł energii. Specjalizuje się w sprzedaży i montażu instalacji fotowoltaicznych oraz pomp ciepła. Ostatnio wprowadziło też do oferty magazyny energii.

– M.in. boom w branży budowlanej spowodował, że zainteresowanie naszą branżą jest coraz większe – mówi Mateusz Skóra, kierownik sprzedaży Evo Energy. – Podczas targów przychodzą do nas zarówno osoby zainteresowane współpracą z naszą marka, jak i takie, które chciałyby zamontować u siebie panele czy pompy ciepła.

Evo Energy nawiązuje współpracę z franczyzobiorcami, którzy chcą otworzyć biuro stacjonarne w mieście liczącym przynajmniej 40-50 tys. mieszkańców. Inwestycja w lokal powinna się zmieścić w kwocie 30 tys. zł. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 10 tys. zł.

Doświadczenie w branży OZE nie jest wymagane, za to przydatne będzie doświadczenie handlowe. Nowi licencjobiorcy korzystają z pakietu szkoleń - są to zarówno szkolenia techniczne, produktowe, jak i sprzedażowe.

Do obowiązków franczyzobiorców należy znalezienie klientów, ich obsługa, audyt miejsca gdzie mają być instalowane panele, zebranie danych, które pozwolą później centrali stworzyć projekt instalacyjny oraz podpisanie umowy. Montażem, tak jak wspomnianym wcześniej dokładnym projektem, zajmuje się już centrala firmy, podobnie jak składaniem wniosków o pozyskanie dofinansowania czy dokumentacji do zakładu energetycznego.

Przedstawiciele firmy czekają na stoisku nr 2.07.

(12:30) Stava na Forum Własnego Biznesu

Właśnie rozpoczyna się spotkanie z Radosławem Sujką, franczyzobiorcą firmy Stava. Skorzystajcie z okazji, żeby sprawdzić, jak prowadzi się taki biznes na co dzień.

Wystarczy mieć 10 tys. zł kapitału, aby otworzyć własny oddział Stavy. 
– Obniżyliśmy dziesięciokrotnie wymogi kapitałowe – podkreśla Jarosław Chłopecki, kierownik ds. rozwoju sieci Stava.

Jak to możliwe? Otóż resztę inwestycji można finansować leasingiem, część kosztów może pokryć też franczyzodawca (np. zakup telefonów, toreb do przewozu posiłków, terminali płatniczych).

– Co istotne, franczyzobiorca nie musi mieć kapitału własnego, aby móc skorzystać z leasingu. Wspieramy go poprzez poręczenia umów lub finansowanie przez Stava opłaty wstępnej za samochody, dzięki czemu nie musi angażować z góry swojego kapitału. – dodaje Jarosław Chłopecki. – Zrezygnowaliśmy też z opłaty wstępnej, co również obniża próg wejścia w biznes.

Poza tym nie ma już także wymogu otwarcia biura od razu na początku prowadzenia działalności. Oczywiście franczyzobiorca może to zrobić – wówczas akurat 10 tys. zł wystarczy np. na kamery i sejf.

(11:40) Nowoczesny i bezpieczny biznes z Żabką

Na Forum Własnego Biznesu od 11.45 do 12.30 o współpracy z firmą Żabka będą opowiadali Szymon Woszczyński i Grzegorz Księżopolski.

Żabka jest partnerem strategicznym Targów Franczyza 2021.

(11:30) Moda na second handy

Vive Profit to sieć second handów. Sieć ma w tej chwili 43 placówki własne, a od niedawna zaczęła rozwój poprzez franczyzę.

– Zakupy w second handach to obecnie bardzo silny trend – podkreśla Dariusz Ludwinek, specjalista ds. marketingu Vive Textile Recycling, właściciela marki Vive Profit.

Inwestycja w sklep zależy głównie od jego wielkości. Przy lokalu o powierzchni 200-300 m2 będzie to kwota ok. 55 tys. zł. Jest przeznaczana na adaptację lokalu, meble, wyposażenie, infrastrukturę IT. Wysokość opłaty licencyjnej i miesięcznej opłaty franczyzowej także zależy od powierzchni sklepu.

Franczyzodawca dostarcza towar do sklepów. Całkowita wymiana asortymentu w każdej placówce odbywa się co tydzień.

– Mamy też unikalną aplikację, w której dostępne są wszystkie ubrania, jakie mamy we wszystkich naszych sklepach. Można je kupić on-line – dodaje Dariusz Ludwinek.

O szczegóływspółpracy franczyzowej można zapytać na stoisku nr 1.16.

(10.50)  Franczyza bezpieczna dla franczyzobiorców

O godzinie 11.00 rozpoczyna się dyskusja z udziałem dr Marty Ziółkowskiej, kierownika Studiów Podyplomowych Zarządzanie Franczyzą w Szkole Głównej Handlowej oraz Pawła Tracza, przewodniczącego Polskiego Stowarzyszenia Mikroprzedsębiorców i Franczyzobiorców. Zapraszamy na Forum Własnego Biznesu do sali Trojka w PKiN. Wejście na Forum Własnego Biznesu z ważnym biletem wstępu na Targi Franczyza 2021.

(10:30) Robot na licencji

Thunder Shake to robot do produkcji drinków proteinowych. Oprócz shake'ów w kilku smakach, robi też pełnowartościowe posiłki w formie koktajli. 

– To nie jest automat vendingowy – podkreśla Sebastian Mazur z firmy Thunder Shake. - Robot nie sprzedaje gotowych shake'ów, ale produkuje je, po dokonaniu wyboru przez klienta.

Cena maszyny to 40 tys. zł, ale dla firma oferuje go partnerom za 30 tys. zł. Od każdego sprzedanego shake'a partner oddaje centrali 60 gr. 

– Maszynę można postawić np. w klubach fitness, galeriach handlowych, biurowcach, na uczelniach – wylicza Sebastian Mazur. - Pomożemy w znalezieniu lokalizacji.

Franczyzodawca podpowiada, że najbardziej opłaca się zainwestować w kilka maszyn, przynajmniej we dwie. Zwrot z inwestycji może nastąpić w czasie od pół roku do roku.

Maszynę można obejrzeć na stoisku 1.19.

(10:00) Gotowi do rozmów

Od godziny 10.00 franczyzodawcy prowadzą na stoiskach rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami. Przypominamy, że Targi Franczyza trwają do soboty 16 października do godziny 15.00 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Bilet na Targi Franczyza można kupić na stronie bilet.franczyza.pl.

Przeczytaj relację z pierwszego dnia Targów Franczyza: https://franchising.pl/artykul/12131/relacja-targow-franczyza-2021/.


POPULARNE NA FORUM

Punkt sprzedaży nawozów i środkow ochrony roślin

Witam.Posiadam kawałek placu i myślałem nad otwarciem punktu sprzedaży nawozów.Czy może by ktoś ma jakieś namiary na firmy które by chciały pomóc,pozdrawiam ...

6 wypowiedzi
ostatnia 09.08.2021
Mini piekarnia Fornetti

A co sie stalo s Fornetti w Polsce? Jak oni wszyscy znikli?

2 wypowiedzi
ostatnia 08.08.2021
Środki na działalność gospodarczą

Cześć Jestem świeżakiem na rynku wkrótce otworze swoją pierwszą działalność. Niestety nie posiadam środków na szybkie uruchomienie sklepu i cały czas poszukuje...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.06.2021
Zakładamy własną firmę - procedury krok po kroku

Bardzo pomocny artykol

31 wypowiedzi
ostatnia 15.06.2021
Ankieta do pracy magisterskiej

ponawiam prośbę

3 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2021
Franchising - pozytywne i negatywne aspekty

Dzień dobry, Jestem studentką Politechniki Gdańskiej na Wydziale Zarządzania i Ekonomii na kierunku zarządzanie. Przygotowuję pracę magisterską na temat "Franchising...

1 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2021
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Dzień dobry, Jestem studentką Politechniki Gdańskiej na Wydziale Zarządzania i Ekonomii na kierunku zarządzanie. Przygotowuję pracę magisterską na temat "Franchising...

210 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2021
Jaką działalność otworzyć na wsi? Pomocy!!!

Ja bym się skłaniał ku. Skład budowlany z magazynowaniem opału itp.

60 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2021