Rożek na szybko / W Polsce już od jakiegoś czasu można zjeść pizze w rożkach, ale podawaną w stacjonarnych pizzeriach. Natomiast zdaniem franczyzodawcy Pizzy Contenta to produkt idealnie nadający się do fast foodu i mobilnej gastronomii.
Czwartek
20.12.2018
Pizza w kształcie rożka to specjalność nowego konceptu Pizza Contenta. Jak nową franczyzę przyjmie polski rynek?
 

Bogusław Turczyński 25 lat przepracował w bankowości. Jak sam mówi, miał już dość korporacji.
– Jeszcze pracując na etacie otworzyłem restaurację. Niestety, musiałem ją zamknąć – opowiada. – Jednak cały czas myślałem o tym, by prowadzić jakiś biznes gastronomiczny.
Prawie rok temu zdecydował, że odchodzi z bankowości. Postanowił spróbować swoich sił w street foodzie. Postawił na produkt, który na polskim rynku jest wciąż mało popularny, czyli pizzę serwowaną w formie rożków.
– We Włoszech czy Stanach Zjednoczonych to już popularna forma podawania pizzy – mówi Bogusław Turczyński. – W Polsce też można zjeść pizze w rożkach, ale serwowaną w stacjonarnych pizzeriach. Tymczasem moim zdaniem to produkt idealnie nadający się do fast foodu i mobilnej gastronomii. Faktem jest natomiast, że Polacy jeszcze słabo znają ten rodzaj pizzy i trzeba ich z nim oswoić.

Na razie pod szyldem Pizza Contenta działa jedna przyczepa gastronomiczna. Franczyzodawca ustawia ją w różnych lokalizacjach: była nad morzem, na zlotach food trucków i innych eventach, a od września stoi w Warszawie, w sąsiedztwie biurowców. Ale format mobilny to nie jedyna możliwość uruchomienia placówki Pizzy Contenta.
– Inne możliwości to mała wyspa handlowa, lokal z okienkiem podawczym czy niewielki lokal stacjonarny o powierzchni nawet 10 m2mówi franczyzodawca. – Nie ma sensu inwestować w duże lokale, bo nasza pizza to idealna przekąska do kupienia na wynos.

Według licencjodawcy kwota inwestycji, w zależności od wybranego formatu, wynosi od 18 do 45 tys. zł (ta najwyższa suma odnosi się do przyczepy gastronomicznej, którą licencjobiorca kupuje we własnym zakresie). Na początek koncept chce się skoncentrować na rozwoju w województwie mazowieckim, głównie ze względu na logistykę dostaw. Gotowa pizza, mrożona szokowo, będzie bowiem dostarczana do punktów franczyzowych z centrali.
– Wystarczy ją rozmrozić w piecu konwekcyjnym – wyjaśnia Bogusław Turczyński. – Natomiast w dalszej przyszłości będziemy chcieli, by franczyzobiorcy przygotowywali pizzę na miejscu.

Najlepszą lokalizacją dla placówki marki są miejsca, gdzie jest duży przepływ ludzi, a więc np. dworce, przejścia podziemne, stacje benzynowe, uczelnie, okolice biurowców. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, ani żadnych opłat miesięcznych. Franczyzobiorcy będą zarabiać na marży od sprzedaży. Licencjodawca zapewnia im m.in. szkolenia, pomoc w przygotowaniu projektu technologicznego placówki, wsparcie marketingowe.


Kilka możliwości / Placówkę Pizzy Contanta można prowadzić w różnych formatach: jako food truck czy przyczepę gastronomiczną, małą wyspę handlową, lokal z okienkiem podawczym czy niewielki lokal stacjonarny.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022