Czy Canappka wygryzie Subway’a?
Z Poznania będzie sterował swoją franczyzową ofensywę koncept Canappka, oferujący lunche i śniadanie w formie świeżych kanapek. W stolicy Wielkopolski działa obecnie pięć lokali własnych sieci, a w połowie października kolejny ma zawitać do Wrocławia. Właściciel marki liczy, że pierwszego franczyzobiorcę uda się spotkać na Targach Franczyza 2012, które w październiku odbędą się w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
- Chcemy przede wszystkim poinformować o przygotowanym już systemie franczyzowym. Liczymy na nawiązanie wieli kontaktów, które mogą zaowocować otwarciem pierwszego punktu franczyzowego. Docelowo planujemy mieć 25-30 placówek franczyzowych – zapowiada Łukasz Borek, dyrektor zarządzający w spółce KCI Gastronomy, operatorze sieci.
Klienci Canappki to głównie ludzie młodzi, w wieku od 25–40 lat, a także studenci i uczniowie. Biznes sieci opiera się zarówno na sprzedaży w placówkach, jak i dowozie dań do klienta. Istotną częścią działalności jest też catering dla firm i instytucji. W lokalach można również wprowadzić stanowisko specjalnego dostawy - „Pana Kanapki”, którego zadaniem będzie codzienny dowóz posiłków do biur i zakładów pracy.
- W kategorii śniadań nie mamy zbyt dużej konkurencji. Tu bardziej chcemy nakłonić ludzi do zmiany przyzwyczajeń, do wykorzystania tej wygody jaka daje Canappka i odejścia od przygotowywania śniadań w domu – mówi Łukasz Borek. - Nasze produkty na pewno zaskarbią sobie uznanie klientów swoją świeżością, a miła atmosfera w lokalu od samego rana zachęci ich do odwiedzin i zjedzenia śniadania przy dobrej kawie. Jeśli zaś chodzi o ofertę obiadową, to naszą konkurencją są takie lokale gastronomiczne jak naleśnikarnie, pizzerie czy spaghetterie.
Kwota inwestycji we własny biznes pod szyldem Canappka wynosi ok. 180 tys. zł. To koszt, jaki trzeba ponieść adaptując lokal zgodnie z wymogami franczyzodawcy. Oprócz tego pobiera on 20 tys. zł tytułem opłaty wstępnej. Miesięczne opłaty marketingowa i bieżąca naliczane są od obrotu, i wynoszą odpowiednio 2 i 4 proc.
- W ramach pakietu franczyzowego partner otrzymuje wsparcie w przygotowaniu i adaptacji lokalu, materiały marketingowe oraz dedykowany system komputerowy, zawierający m.in. bazę receptur – dodaje Borek. - Partnerom przekazujemy bazę kontaktów do dostawców, a także wzory umów i formularzy zamówień towaru. Franczyzobiorcy oraz jego pracownicy przechodzą też szkolenie w istniejącym już lokalu sieci.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...