Czy Canappka wygryzie Subway’a?

Z Poznania będzie sterował swoją franczyzową ofensywę koncept Canappka, oferujący lunche i śniadanie w formie świeżych kanapek. W stolicy Wielkopolski działa obecnie pięć lokali własnych sieci, a w połowie października kolejny ma zawitać do Wrocławia. Właściciel marki liczy, że pierwszego franczyzobiorcę uda się spotkać na Targach Franczyza 2012, które w październiku odbędą się w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
- Chcemy przede wszystkim poinformować o przygotowanym już systemie franczyzowym. Liczymy na nawiązanie wieli kontaktów, które mogą zaowocować otwarciem pierwszego punktu franczyzowego. Docelowo planujemy mieć 25-30 placówek franczyzowych – zapowiada Łukasz Borek, dyrektor zarządzający w spółce KCI Gastronomy, operatorze sieci.
Klienci Canappki to głównie ludzie młodzi, w wieku od 25–40 lat, a także studenci i uczniowie. Biznes sieci opiera się zarówno na sprzedaży w placówkach, jak i dowozie dań do klienta. Istotną częścią działalności jest też catering dla firm i instytucji. W lokalach można również wprowadzić stanowisko specjalnego dostawy - „Pana Kanapki”, którego zadaniem będzie codzienny dowóz posiłków do biur i zakładów pracy.
- W kategorii śniadań nie mamy zbyt dużej konkurencji. Tu bardziej chcemy nakłonić ludzi do zmiany przyzwyczajeń, do wykorzystania tej wygody jaka daje Canappka i odejścia od przygotowywania śniadań w domu – mówi Łukasz Borek. - Nasze produkty na pewno zaskarbią sobie uznanie klientów swoją świeżością, a miła atmosfera w lokalu od samego rana zachęci ich do odwiedzin i zjedzenia śniadania przy dobrej kawie. Jeśli zaś chodzi o ofertę obiadową, to naszą konkurencją są takie lokale gastronomiczne jak naleśnikarnie, pizzerie czy spaghetterie.
Kwota inwestycji we własny biznes pod szyldem Canappka wynosi ok. 180 tys. zł. To koszt, jaki trzeba ponieść adaptując lokal zgodnie z wymogami franczyzodawcy. Oprócz tego pobiera on 20 tys. zł tytułem opłaty wstępnej. Miesięczne opłaty marketingowa i bieżąca naliczane są od obrotu, i wynoszą odpowiednio 2 i 4 proc.
- W ramach pakietu franczyzowego partner otrzymuje wsparcie w przygotowaniu i adaptacji lokalu, materiały marketingowe oraz dedykowany system komputerowy, zawierający m.in. bazę receptur – dodaje Borek. - Partnerom przekazujemy bazę kontaktów do dostawców, a także wzory umów i formularzy zamówień towaru. Franczyzobiorcy oraz jego pracownicy przechodzą też szkolenie w istniejącym już lokalu sieci.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali