Interes dla zabieganych

Koncept Makarun Spaghetti and Salad łączy włoską kuchnię z amerykańskim stylem „take away”, czyli jedzenia na wynos. - W Stanach na każdym rogu ulicy można zobaczyć ludzi biegnących z kawami czy z przekąskami. A dlaczego spaghetti? Przede wszystkim chcieliśmy dać naszym klientom alternatywę dla wszechobecnych kebabów. Kładziemy duży nacisk na zdrowe jedzenie, półprodukty nie zawierają konserwantów – mówi Marcin Szworak, specjalista ds. franczyzy w sieci.
Makarun wszedł na rynek przed dwoma laty i liczy obecnie 4 restauracje zlokalizowane w Krakowie i Rzeszowie. Niebawem dołączy do nich punkt na Pomorzu. - W tym roku mamy zamiar otworzyć jeszcze między 3 a 5 spaghetterii. Warto też podkreślić, że cały czas pracujemy nad powiększaniem oferty, czego efektem jest wprowadzane w ostatnich tygodniach spaghetti z musem truskawkowym lub ze szpinakiem – mówi Szworak.
Franczyzodawcy chcą otwierać jednostki w niewielkich lokalach, liczących od 30 do 50 m2. Powinny być zlokalizowane w pobliżu ośrodków akademickich, firm oraz centrów miast powyżej 100 tys. mieszkańców.
- Cena wynajmu nie powinna przekraczać 4 tys. zł. Górna granica najmu to 5 tys zł, jednak przy tej kwocie lokalizacja musi być naprawdę dobra – twierdzi Szworak.
Wstępna opłata franczyzowa w sieci Makarun wynosi 15 tys. zł, ale płatność można rozbić na raty. Koszt urządzenia i wyposażenia lokalu waha się w granicach 10-15 tys. zł. Franczyzobiorcy co miesiąc odprowadzają też opłatę franczyzową w wysokości 700 zł. W zamian dawca licencji przekazuje im pełen pakiet franczyzowy, know-how i zapewnia wsparcie w prowadzeniu biznesu. Średnie obroty lokalu w zależności od miejsca i pory roku wahają się od 20 do 70 tys. zł.
- Gdy ponad dwa lata temu uruchomialiśmy pierwszą spaghetterię Makarun, chcieliśmy połączyć komfort jedzenia na wynos ze smacznym posiłkiem i atrakcyjną ceną. Kubeczki z Makarun’em za 4,90 zł podbiły miasteczko akademickie Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Już 3 miesiące później w przy głównej ulicy Krakowa powstała kolejna sapaghetteria – opowiada Szworak.
Czy przyjmą się i w innych miastach Polski? Na korzyść marki z pewnością przemawia niski koszt inwestycji, a także fakt, że menu stanowi alternatywę dla wszechobecnych „chińczyków” i „kebabów”. Pytanie tylko, jak szybko klienci zechcą dostrzec nowy trend.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali