Kurczak na wyłączność
Felix Chicken serwuje panierowane kurczaki od 2001 roku. Od ponad dwóch lat sprzedaje licencje na biznes franczyzobiorcom. W tej chwili marka ma jeden lokal własny oraz 13 franczyzowych – z czego jeden na Litwie i jeden (otwarty zaledwie przed tygodniem) w Wielkiej Brytanii.
– Na zagranicznych rynkach udzielamy masterfranczyzy, czyli umożliwiamy otwieranie kolejnych lokali jednemu franczyzobiorcy w danym regionie. Rozważamy powstanie naszych lokali w kolejnych krajach – tłumaczy Łukasz Pyszczak, właściciel konceptu Felix Chicken. – Jednak przede wszystkim chcemy rozwijać się w Polsce i w związku z tym, planujemy w przyszłym roku otworzy tu około 10 nowych punktów. Mamy już podpisane umowy wstępne.
W tej chwili Felix Chicken nastawia się głównie na rozwój w dużych i średnich miastach – minimum to 50 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy dostają wyłączność na prowadzenie działalności na wybranym terenie.
– W przypadku mniejszych miejscowości wyłączność może obejmować całe miasto, natomiast duże miasta, jak np. Kraków, są dzielone na sektory – wyjaśnia Łukasz Pyszczak.
Wyłączność jest przyznawana na okreslony czas. Franczyzobiorca zobowiązuje się, że np. w półtora roku otworzy pięć lokali na „swoim” terenie.
– Jeżeli po tym czasie okaże się, że na rynku popyt przewyższa podaż, franczyzobiorca może otwierać kolejne punkty lub – w porozumieniu z Felix Chicken – udzielić licencji kolejnym franczyzobiorcom – dodaje właściciel konceptu.
Restauracje marki powstają zarówno w lokalizacjach przyulicznych, jak i w strefach food court w galeriach handlowych. W pierwszym przypadku lokal powinien mieć wielkość minimum 60 m2, natomiast w drugim potrzeba przynajmniej 45 m2. Koszt wyposażenia w sprzęt i niezbędne urządzenia to co najmniej 45 tys. zł netto. Do tego należy doliczyć wydatki na ewentualny remont i adaptację. Zależą one od stanu wyjściowego lokalu.
Opłata wstępna wynosi 3,5 tys. zł. Miesięcznie franczyzobiorca płaci 800 zł opłaty franczyzowej. Według zapewnień franczyzodawcy, lokal powinien być rentowny od pierwszego miesiąca działalności, natomiast zwrot z inwestycji następić najpóźniej po roku.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali